in

Átadták az Inkubátorházat

100928inkubator

100928inkubatorHa egy hónap csúszással is, de kedden délután átadásra került az ipari parkban az az Inkubátorház, ami a vasút mellett, az Alföldi Hús telephelyével szemben épült fel, az egykori téglagyár helyén. Az elhanyagolt helyre álmodták meg ezt az épületet, amibe helyből és városon kívülről várják a betelepülő cégeket. Az inkubátorház célja, hogy a kezdő vállalkozásoknak az indulás pillanatában ne ingatlanba kelljen fektetniük, hanem egyből a termelésre tudjanak koncentrálni.

Öt hónapja jártunk itt az alapkőletételnél, amikor még csak egy mező és néhány földkupac volt itt, ill. ki volt tűzve az alap. Akkor nem tűnt ekkorának, mint most, mikor állnak a falak, és a végéhez közelednek a belső és külső munkálatok. 2200 négyzetméter alapterületen épült fel az Inkubátorház, aminek a felső szintjén van még 500 négyzetméternyi irodahelyiség. A beruházás 360 millió forintból épült, aminek 50%-át EU-s pénzből pályázaton nyerte a város. A telepen 100-150 ember találhat majd munkát, azaz kisebb város lesz a városban.

Az egy hónap csúszást részben az időjárás, részben pedig a bérlők „jövés-menése” okozta. A bérlők között van, aki már két éve, a meghirdetés óta erre a percre várt, el is jött közülük majd mindegyik. 14 cégnek alakítottak ki helyet, köztük van autófestő üzem, bútoros cég, de ki van alakítva a hely egy hűtőház számára is, amibe már csak a gépészetet kell a beköltözőnek hozni.

A képviselő-testület komolyan gondolja, hogy segíteni akar a vállalkozásoknak, pláne azoknak a merészeknek, akik ezekben az időkben veszik a bátorságot, hogy vállalkozást indítsanak, és  határozatban fektették le, hogy a bérleti díjakat 2013. december 31-ig 50%-kal csökkentik. Így az önkormányzati ingatlanok négyzetméterenként 8500 forintos éves díjának a felét, 4250 forintot fizetnek csak a beköltöző bérlők. Öt év múlva akár a bérlők tulajdonába is kerülhet az épület olyan áron, hogy az önkormányzati befektetés megtérüljön, nyerészkedni nem akarnak rajta, mert itt nem az ingatlanfejlesztés haszna, hanem a munkahelyteremtés a cél.

Az Inkubátorház megtervezésénél szempont volt, hogy megfeleljen a mai követelményeknek. Geotermikus fűtést kapott az egész ház, hatméteres aszfaltozott úton lehet körbejárni az épületet, aminek a méreteire csak a hatalmas, gigantikus, és ilyesmi jelzők jutnak az ember eszébe. Az odavezető elég rázós és rossz állapotú út is felújításra került. A kivitelezési munkákat az Integrál Zrt. végezte, azaz már az első kapavágástól helyieknek adott munkát a projekt.

Vélemény, hozzászólás?

100928kolbaszfest

Kolbászolás a Fő téren

100929dorina

Mácsár Dorina újabb győzelmei