in

Karatésok szállták meg a Fő teret

101008karate

101008karateA Japán kulturális hét alkalmából a szarvasi karatésok nyilvános edzést tartottak, melyen a klub jelenlegi és régi harcosai mellett többek között a kajak-kenu klub képviseltette magát.

A Szarvasi Harcművész egyesület történelme harminc esztendőt ölel fel, így időszerűvé vált a karatés múlt, jelen és jövő találkozója. A három évtized számos sikert hozott. Brachna Bence válogatottságig vitte és részt vett a WKF nagyvilágbajnokságán Marokkóban, korábban Lipták Tibor SKI országos bajnok lett a felnőttek közt, fiatalabb korosztályokban pedig tavaly Melis Erik és Laurinecz Zsolt stílusvilágbajnoki címet szerzett. A klubvezető Lovász György időközben a komoly rangnak számító 5.dan fokozatig jutott, és nemrégiben fia, Gergely is gyarapította Megyeri Mátyással a szarvasi feketeövesek táborát (korábban Farkas András, Farkas István, Nemcsényi András, Lipták Tibor, Ruzsinszki György, Benke István, Portik Roland, Szirony Zsolt, Tímár Attila, Skorka Tibor, és Lizon János tettek sikeres danvizsgát). A korábban háromszor is Magyar Bajnok címet szerző Ruzsinszki György jelenleg edzőként irányítja a juniorokat és az U21-eseket a válogatottban.

Az ünneplésre mi sem teremthetett volna kitűnőbb alkalmat, mint az október 1-7-ig Szarvason megrendezett Japán Kulturális Hét. Így az egyesület jelenlegi vezetése meghirdette A NAGY KARATE EDZÉSt, egy nyílt karate órát a város főterén.

Az edzés anyaga az egyenes rúgás – mae-geri – és annak védése volt. Kicsik és nagyok harci kiáltásokkal töltötték meg Szarvas főterét.

Az invitálásra közel százan sereglettek össze ötkor a Ceres-kút előtt. A gyakorlók magját a jelenlegi versenyző és utánpótlás csapat adta: jelen voltak Lovász György haladó és senior karatésai, továbbá a szlovákosok, a SZIE gyakorlósai, valamint Lipták Tibor csabacsűdi trefortos növendékei. Örömmel tett eleget a meghívásnak sok olyan régi csapattag, akik azóta az élet más területeire keveredtek, de a karatéban megszerzett állhatatosságuk segítségével ott is bizonyítanak nap mint nap, és a lelkük mélyén igazi harcosok maradtak.

Megjelent a hívó szóra a kajakos-karatés Bakula Pál és Miklós testvére kíséretében a Nyerges Attila vezette kajakcsapat is, akik a 20 perces mozgást követően a bemelegítést letudva kezdhették meg edzésmunkájukat a vizitelepen. Ki tudja, talán a fiatalok közül valaki pár év múlva az olimpián épp egy itt megtanult maegerivel rúgja be majd hajóját a célegyenesben.

A védéseket követően Brachna Bence és Lovász Gergely bemutatták, hogy az ellentámadás akár lehet egy fejre kivitelezett látványos rúgás is, de ennek elsajátításhoz persze egy rövid tréningnél több időre van szükség.

A rendezvényt követően egy valódi japán ételkülönlegességgel, a sushival csillapíthatták éhségüket a megjelentek, majd a csapat átvonult Magyarország első és egyetlen profi szumósának előadására a Művházba.

A Szarvasi Harcművész Egyesület várja edzésidőben azokat, akik maguk is megismerkednének a karatéval közelebbről. Bővebb info:  www.karateszarvas.hu

Vélemény, hozzászólás?

101008danko

Beiktatták Dankó Bélát

101010uszoda

Polipok az uszodában