in

Fokozott ellenőrzések az utakon

101125rendorseg

101125rendorsegA karácsonyi bevásárlószezon kezdetén a Rendőrség sajtótájékoztatóra hívta szerdán a helyi média képviselőit. Elsőként a karácsonnyal kapcsolatos bűncselekményekkel kapcsolatban hívta fel a lakosság és a kereskedők figyelmét Pljesovszki György, a Szarvasi Rendőrkapitányság Közrendvédelmi és Közlekedésrendészeti Osztályának megbízott vezetője.

Elsőként elmondta, hogy augusztus eleje óta gyorsított eljárásban történik a kisebb vagyon elleni bűncselekmények bírósági ügyintézése. A kis értékre elkövetett lopásoknál is őrizetbe lehet, és őrizetbe fogják venni az elkövetőt, és az esetben 72 órán belül ítéletet is hoznak. Szarvason 2-3 ilyen volt már példa.

Jellemző elkövetési módszer a városban a besurranásos lopás, a mozgó faárusok által elkövetett csalás, ill. hogy az elkövető hivatalos személynek adja ki magát. Ezeket a bűncselekményeket főleg idős emberek sérelmére követik el.

A karácsony tipikus velejárója a fenyőlopás. Ezeknek a bűncselekményeknek az a hátrány, hogy napokkal a megtörténtte után derül csak fény az eseményre, és az ilyen késéssel bejelentett lopás ügyében nehéz eredményt felmutatni.

A Rendőrség felvette a kapcsolatot a bevásárlóközpontok, a bankok és a benzinkutak képviselőivel, és felhívták a figyelmüket, hogy hogy előzhetők meg az ilyenkor elszaporodó bolti lopások, rablások.

A fokozott vásárlási lázzal megnövekszik a forgalom is. A megnövekedett forgalommal megnő a balesetek száma is, a Szarvasi Rendőrkapitányság területén a tavalyi évhez viszonyítva 23%-kal (92 baleset). A könnyű sérüléssel járó esetek száma növekedett, míg a súlyos és halálos esetek száma szerencsére csökkent. Az ittassági mutatónk a megyei átlag felett van, ami azt jelenti, hogy fokozottan ellenőrzik majd a közlekedőket, és az ittasságra utaló legkisebb jel esetén szondát fújatnak a kerékpárosokkal és a járművezetőkkel. A 92 balesetből 23 okozója vagy szenvedője kerékpáros volt. Nagy probléma, hogy a kerékpárosok nem ismerik a közlekedési szabályokat és rendszeresen megszegik azokat. És kerékpárosból Szarvason nincs hiány!

Tipikus szabálysértés a járdán kerékpározás. A legszembetűnőbb ez a Szabadság utcán. Ahol kiépített kerékpárút van, ott azt kell igénybe venni, mondta Pljesovszki György.

A másik jellemző baleseti forrás, a zebrán való kerékpározás. Nem szabad átkerékpározni a gyalogátkelőn, hanem le kell szállni, át kell tolni.

A Rendőrség kijelölte a fokozottan veszélyes átkelőket, ahol fokozott rendőri jelenlét várható a gyalogátkelőkön történő balesetek megelőzése érdekében.

A következőként az egyirányú utcákban történő kerékpározást említette a Közrendvédelmi és Közlekedésrendészeti Osztályának megbízott vezetője. Ahol ki van jelölve, csakis ott lehet forgalommal szemben kerékpározni. Ilyen nincs a szarvasi kapitányság területén, azaz, hogy mindenki értse, Szarvason nem lehet egyirányú utcában forgalommal szemben kerékpározni! Visszatérően ellenőrzik, figyelmeztetnek, sőt, büntetni fognak a Kossuth utcán.

Sarkalatos biztonsági pontja a kerékpáron történő közlekedésnek, a láthatóság. Számtalan módszer van arra, hogy az kerékpárost észrevegye a forgalom többi résztvevője, de még mindig nem alkalmazzák ezeket. Egyre több bicikli van megfelelően kivilágítva, ám még mindig sok hiányosan vagy egyáltalán nem kivilágított. A türelmi idő lejárt, ezentúl már nem csak figyelmeztetni, hanem büntetni is fognak a rend őrei. Pár száz forintból manapság ki lehet világítani egy kerékpárt, míg a helyszíni bírság alsó határa 3000 forint, és akár naponta is kiszabható, ha valaki belebotlik az ellenőrző rendőrökbe. Úgy néz ki, hogy előbb vagy utóbb mindenképp el kell költeni azt a háromezret, nem jobb előbb?

A láthatósági mellény a település határain kívül korlátozott látási viszonyok mellett kötelező. Ha lakott területen belül is felvennék a kerékpárosok, annak is örülnének rendőreink, mert mint Pljesovszki György mondat, drasztikusan megnő az észlehetősége a kerékpárosnak, talán még a világításnál is jobban.

Az őszi-téli átállásra is felhívták a figyelmet a Szarvasi Rendőrkapitányság dolgozói. Kicsi, időben történt odafigyelés sok problémától, balesettől tud megkímélni, ha a közlekedő felkészül a megváltozott közlekedési viszonyokra.

Decemberben és utána is közlekedési akciókat fognak rendezni, ami azt jelenti, hogy a Polgárőrséggel karöltve fokozott rendőri jelenlét lesz a közterületeken.

A sajtótájékoztatóval egyidőben három, helyzetüket folyamatosan változtató csoport ellenőrizte a kerékpárosokat, amiknek munkájába bepillantást engedtek a sajtó munkatársainak. Az egységek, amik folyamatos rádiókapcsolatban álltak a koordinátorral, amellett, hogy igyekeztek munkájukat hatékonyan végezni, odafigyeltek arra is, hogy pl. ahol szülői értekezlet volt, ott ne akadályozzák az érkezőket és a távozókat.

{jomcomment}

Vélemény, hozzászólás?

101123fizetes

Mennyit keresnek a képviselőink?

101124alkotohaz

Alkoss az Alkotóházban!