in

Még nem a víz az úr

101205kiserdo

101205kiserdoAz egy dolog, hogy én nem emlékszem, hogy valaha is példa lett volna arra, hogy a szentandrási kiserdőbe csónakkal be lehetett volna evezni, de még a szüleink sem. Hát, most már ilyet is láttunk.

A közelmúlt esőzései a Körösök vízgyűjtőin komoly probléma elé állította a vízügyeseket. Csak december első három napján leesett a teljes decemberi átlag. Amellett, hogy a Hármas-Körösön Gyománál és Szarvasnál  is elrendelték az I. fokú árvízvédelmmi készültséget, a holtág vízszintje soha nem látott magasságra emelkedett.

Mint a helyi Katasztrófavédelmi Bizottság elnöke, Babák Mihály vasárnap este hét órakor kérdésünkre elmondta, hogy közvetlen életveszély nincs az illetékessége alá tartozó területen, de a helyzet aggasztó. Jelenleg amellett, hogy a Körösök nem képesek levezetni a felgyülemlett csapadékvizet, azaz nincs gravitációs levezetésre mód, a Dögösön és a malomzugi csatornán további 1 millió köbméter víz érkezik naponta. Ez annyi, mintha egy egy négyzetkilométeres, ezerszer ezer méteres oldalhosszúságú medencét egy méter magasan megtöltenénk vízzel. Naponta. Üzembe állítottak ún. provizórikus szivattyúkat, és még további nagyteljesítményű eszközök beállítása folyik, de mindezek ellenére nem csökken a holtág vízszintje, hanem folyamatosan emelkedik. Félő, hogy a mélyebben fekvő területek, pl. Mangol, Libalapos, víz alá kerülhetnek. A Polgármester elmondása szerint, ahonnan ő lakik sem tudják már az árkok levezetni a felgyülemlett vizet, mert a holtág visszaduzzasztja a csatornákat.

Mivel ennek megelőzésére a szivattyúzás kevésnek bizonyul, a terv most az, hogy ezeket a csatornákat valahol feljebb, mintegy 20 kilométernyire innen eltorlaszolják, hogy az érkező víz a földeket öntse el, ne Szarvast és Szentandrást fenyegesse. A térségben egyébként is van baj bőven a belvízzel, a külterületek és a tanyák vízben állnak.

Kérdésünkre Babák Mihály elmondta, hogy ha ez az ötlet nem jön be, arra az esetre is van egy “B” terve, és mint a helyi VB elnöke, nem is fog habozni a megvalósítással, ha úgy gondolja, hogy Szarvas és Békésszentandrás fenyegetve van.

Vélemény, hozzászólás?

101205szekely

Közeledik a katonaévek vége

101205advent

Advent a metsző szélben