in

Hittel az egészségért

110207hit

110207hitAz Ótemplomi Evangélikus Egyházközség új sorozatot kezdett Hit és Egészség címmel. Első alkalommal az Ótemplomi Gyülekezeti házba szervezett szeretetvendégséget tartottak vasárnap délután, amin Dr. Gyimesi András diabetológus főorvost látták vendégül. Dugig megtelt érdeklődőkkel a terem, néhányan már csak a folyosón találtak maguknak helyet. Lázár Zsolt bevezető áhítata után Dr. Gyimesi András diabetológus főorvos, a békéscsabai Réthy Pál Kórház II. Belgyógyászat diabetológia-endokrinológia osztály vezetőjének előadása következett. A gyulai evangélikus gyülekezet presbitereként is szolgáló orvos meghatottsággal állt a gyülekezet előtt.

A hit és egészség kérdéskörében természetesen mint orvos az egészség meghatározásával kezdte előadását. Érdekes, hogy az egészség meghatározása orvosilag a betegségek hiányát jelenti. Ennél azért sokkal többet: “fizikai és mentális egyensúlyi állapot”.

Sebastian Kneipp XIX. századi természetgyógyász idézetei a mai napig aktuális üzenetet hordoznak- fogalmazta Gyimesi doktor- “Vidám szívvel imával kezdjük  a napot! A nap folyamán őrizzük meg higgadtságunkat és nyugalmunkat. Naponta végezzünk testmozgást. Mérsékletes táplálkozás. Kevés zsírt, húst, húskészítményt és tojást, valamint konyhasót, cukrot, édességet és alkoholt fogyasszunk! Ne dohányozzunk! Tudatos munka, buzgón és örömmel végzett tevékenység. Ha nem ilyen a munkád, válts! A testi aktivitás és a pihenés kiegyensúlyozott váltása, az ébrenlét és az alvás összehangolása.  Szellemünk karbantartása. Mindennap olvassunk Bibliát! Természetes és szerény életmód, embertársaink és természetes környezetünk figyelembe vétele.”

De az aktuális orvostudomány megállapításai is érdekesnek tűntek. Egy 2003-as Hit és Egészség konferencia záródokumentuma szerint: “A hívő emberek tovább élnek, ritkábban betegszenek meg és gyorsabban gyógyulnak, mint mások”. Az előadás következő részében statisztikai tényekkel támasztotta alá ennek a megállapításnak igazságtartalmát.

A lebilincselő előadás jó indítást jelentett a Hit és Egészség előadássorozatnak.  Az előadást követően sokan fordultak még személyes kérdéseikkel az előadóhoz. Tombolahúzással finom süteményekkel és teával ért véget a szeretetvendégség.

Vélemény, hozzászólás?

110206napfoltok

Bonyodalmak két bőrönd körül

110207gomba

Véget ért a gombatanfolyam