in

ATM-et robbantottak, vállalkozókat támadtak meg és raboltak ki

110224coop

110224coopVádemelési javaslattal fejezte be a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya a 2008. november 11-ére virradó éjjel Békésszentandráson történt ATM robbantást követően indított nyomozást. Az akkor még ismeretlen elkövetők a COOP ABC-ben elhelyezett OTP Bank automatát felrobbantották, és 11,5 millió Ft készpénzt tulajdonítottak el.

A büntetőeljárás a nyomozók eredményes felderítő munkájának eredményeként jelentősen kiszélesedett. A békésszentandrási estet követően ugyanis a Békés megyei rendőrök a beszerzett információkat ellenőrizve több megyei főkapitányság bűnügyi osztályával is felvették a kapcsolatot. Kiderült, hogy a gyanúsítottak nem csak Békés megyében követtek el bűncselekményt. A három Csongrád megyei férfi jelenleg is előzetes letartóztatásban van. Közülük két férfit még 2009 nyarán fogtak el a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói és kommandósai. Tiszaföldváron érték őket tetten, ahol betörtek egy magánlakásba és 18 millió Ft értékben csempészett dohányárut akartak eltulajdonítani.

A büntetőeljárás során beszerzett bizonyítékok alapján megállapítható, hogy az előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottak az Alföldön több megye területén követtek el főként vagyon elleni bűncselekményeket.

Békésszentandráson sem 2008 novemberében tevékenykedtek először. Pár hónappal korábban, 2008 májusában is megkísérelték felrobbantani az OTP ATM-et, de az akkor nem sikerült. Cserkeszőlőn 2008 májusában felrobbantották a takarékszövetkezet bankjegykiadó automatáját, de nem tudtak belőle pénzt elvinni.

Az ATM robbantásokon túl a gyanúsítottak a rendelkezésre álló adatok szerint többrendbeli rablás bűncselekményt is elkövettek változó felállásban. 2007 márciusában Kiskunfélegyházán egy vállalkozótól több millió Ft-ot raboltak, majd 2007 októberében és 2007 decemberében Szarvason vállalkozókat támadtak meg a lakásukon, és készpénzt vittek el. Szegeden 2008 februárjában egy vállalkozóra ugyancsak a lakásában támadtak rá, és készpénzt kíséreltek meg elrabolni, majd 2008 júniusában egy szarvasi ital-nagykereskedést raboltak ki, és onnan több millió Ft készpénzt tulajdonítottak el. Ezt követően 2009 januárjában a lakása előtt megtámadtak egy kiskunfélegyházi vállalkozót és megkísérelték kirabolni, de a sértett ellenállt, így a helyszínről elmenekültek.

A rablások közös jellemzője volt, hogy a gyanúsítottak a bűncselekmények elkövetése során fejükön csuklyát viseltek, fegyvernek látszó tárggyal fenyegették a sértetteket. Több esetben bántalmazták is őket, valamint kábelkötőzővel a kezüket és lábukat megkötözték.

A terhükre rótt rablás és betöréses lopás bűncselekményeken túl, ezekkel a cselekményekkel halmazatban, a három férfi megalapozottan gyanúsítható többrendbeli visszaélés robbanóanyaggal, közveszély okozás valamint személyi szabadság megsértése bűncselekmények elkövetésével is.

Az ügyet a Békés Megyei Rendőr – főkapitányság Bűnügyi Osztálya vádemelési javaslattal küldte meg a Békés Megyei Főügyészségnek.

{jomcomment}

Vélemény, hozzászólás?

110223kresz

Benkások sikeres szereplése a megyei közlekedési versenyen

110224garda

Gárda-pör – még mindig nincs ítélet