in

Huszárok Csabacsűdön

110315csabacsud

110315csabacsudMásodik alkalommal rendezték meg Csabacsűdön az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc tiszteletére azt az emlékkiállítást, amit március 15-e délutánján nyitottak meg a községi könyvtárban. Az idei sokkal bővebb és színesebb lett, mint az előző, és úgy néz ki, hogy a következőre egy nagyobb termet kell találni, mert már kinőtte a jelenlegit.

A szervezők kitettek magukért. A Könyvtár kapujában a Békés megyei Károlyi Huszár és Honvéd Hagyományőrző Kulturális Egyesület tagjai a 30. honvéd zászlóalj korhű egyenruhájában fogadták az érdeklődőket, az épületbe belépve egy háromfontos ágyúval nézett szembe az ember. Molnár József polgármester és Szenczi János, a kiállítás szervezője után Dr. Erdész Ádám, a Békés Megyei Levéltár igazgatója az 1948-49-es eseményekről és azok hátteréről, a csaták kimenetelét befolyásoló véletlenekről és szerencséről mesélt. A kiállított korhű egyenruha-másolatokkal kapcsolatban megjegyezte, hogy a legtöbbjük díszegyenruha, azaz tulajdonosa csupán néhányszor használta azt életében, nem ez volt a mindennapos.

Dr. Erdész Ádám után Molnár József felkérte Dankó Béla országgyűlési képviselőt, hogy nyissa meg a kiállítást, majd emléklapokat adott át a kiállításban segédkezőknek. Köszönettel illették a 48-as zászló készítőjét, a Csabacsűdi Foltos Tótok vezetőjét, Szebegyinszkiné Janecskó Juditot, Rácz Csabánét, aki honvéd tiszti egyenruhát, Gömöri Jánosnét, aki a Ferdinánd huszárezred dolmányát varrta, Molnár Mártát, aki huszárok ról festett képet, Tóth Zoltánnét Békésszentandrásról, lovassági zászlót hozott, ill. a z ágyú mellett álló honvéd tüzért formálta meg, amihez az ágyút Bolgár József hagyományőrző alezredes bocsátotta rendelkezésükre. A vitrinekben látható elöltöltős puskákat Bór László fegyverszakértő, a falak mellett látható egyenruhák közül párat pedig Veszprémből egy szabóság adta kölcsön.

A kiállítás több egyenruhája Szenczi János saját gyűjteményéből került ki.

A kiállítás március 26-ig a könvtár nyitva tartási idejében, keddtől szombatig 9:30-12-ig, ill. 14-18-ig tekinthető meg. Érdemes megnézni!

Vélemény, hozzászólás?

110315unnep

Újra nemzeti színű zászló lobog Magyarország közepén

110316roplabda

A párduclányok nyertek