in

A természetfotózás királya Szarvason

110402matebence

110402matebence10 év legjobb fotóit válogatta össze a magyar természetfotózás megkoronázott királya, Máté Bence, arra a kiállításra, aminek megnyitója pénteken délelőtt volt a Körös-Maros Nemzeti Park Körösvölgyi Látogatóközpontjában. A Brazíliától Finnországig a világ számos országában készültek azokat a képek, amiket már számtalan weboldalon, vagy könyvben megcsodálhattunk. A különbség most az, hogy most nagy méretben, speciális technikával kinyomtatva kerültek a falakra.

Meglehet, Máté Bence neve csak a fotózás iránt érdeklődőknek mond valamit. Azoknak, akik nem találkoztak még egyetlen képével sem, a 26 éves fiatalember olyan a természetfotózásban, mint Puskás Ferenc a fociban.

14 éves korában kezdett természetfotózással foglalkozni, és ahogy azt Dr. Kalotás Zsolt, a Magyar Természetfotósok Szövetségének elnöke elmondta, már akkor felhívta a szakma figyelmét a fiatalemberre, és nem tévedett. Már akkor látta, hogy egy igazi tehetségre bukkant, és bár azóta többször is tévedett már, mikor Máté Bence tanácsot kért tőle. Mikor azt kérdezte tőle a fiatalmber, hogy továbbtanuljon-e, vagy fotózzon, ő azt mondta neki, hogy tanuljon, mert a természetfotózásból nem lehet megélni. Szerencsére nem fogadta meg Máté Bence a tanácsot és a fotózás mellett döntött, ugyanakkor megcáfolta azt is, hogy nem lehet belőle megélni, ha nem is a fotózásból, de a túraszervezéssel kiegészítve igen. Azóta többször volt az év természetfotósa, ami a legnagyobb hazai elismerés, de emellett számtalan rangos nemzetközi díjat is bezsebelt.

A Costa Ricában a levélvágó hangyákról készült képpel a természetfotózás világbajnoka lett. A kép olyan, hogy mikor először láttam az interneten, percekig nem hittem el, hogy nincs photoshop a dologban, mert egyszerűen hihetetlen volt, hogy ilyen tökéletes képet lehet készíteni, és napokig vissza-visszamentem, hogy megcsodáljam. Lehet, hogy így nem ismeri senki, de négy hangya Benetton-színű levél- és sziromdarabokat visz egy faágon. A megnyitón kiderült, hogy hogy mi is kell egy ilyen képhez egy fényképezőgépen és egy vakunk kívül. Két vaku szemből, két zseblámpa szemből a fókuszállítást megkönnyítendő, két pálmalevél árnyékoló a szemközti vakuk fényét kiküszöbölendő és négy kilónyi türelem. De ez még minidig kevés, mert a hangyák nincsenek tekintettel arra, hogy a nekik, a csekély mélységélesség miatt egy néhány milliméter szélességű sávban kellene közlekedniük, és mennek a saját fejük után. A helyes útra terelésükhöz mesterséges szelet kellett generálni alulról, hogy az ág szélvédett oldalán mászkáljanak. Ezt a mesterséges szélgenerátort egy, a szállásadója számítógépéből éjszakára kikunyerált hűtőventillátorral oldotta meg. És már kész is a kép.

Ez csak az egyik érdekes werktörténet volt, amit a összesereglett diákok meghallgathattak a megnyitó után Máté Bence előadásán.

Ha valakit érdekel a természetfotózás, vagy csak egyszerűen szereti a szép képeket, az feltétlenül nézze meg a kiállítást, mert csodákat láthat, amiket a természetfotózás magyarországi királya készített.

Vélemény, hozzászólás?

110401aola

Az ország legjobb állását ajánljuk

110402vajda

Tavasz a Vajdában