in

A jó bor és a sajtok hazájában a Vajda Péter Intézmény tanárai és diákjai

110411vajda

110411vajda2011. március 16-21 között nemzetközi partnertalálkozón vehetett részt intézményünk három tanára és két diákja Franciaországban. Az utazás egy Comenius pályázat keretén belül zajlott, mely 2010. évben indult a szarvasi középiskolában. A győztes pályázat írója és a projekt koordinátora Hegedűs Bernadett tanárnő. A pályázat a sport és az egészséges életmód témakörén belül mozgatja és foglalkoztatja a résztvevő diákokat és tanáraikat. Ezúttal Molnárné Tóth Katalin, Borbélyné Janurik Viktória és Sinka Attila pedagógusok, valamint Korompai Flóra Luca és Uhljar Luca 9. J osztályos diákok képviselték Magyarországot a Franciaország ÉK-i részén lévő Metzben, illetve Remillyben.

Utazásunk két izgalmas momentuma életünk első repülőútja és a híres TGV gyorsvasúttal való hihetetlen száguldás volt. Párizsból rövid idő alatt elértünk Metzbe, s már délután napfényes utcáin sétálhattunk. Flórát és Lucát a vendéglátó családok várták az állomáson, minket pedig a francia kollégák szállásoltak el. Egész utunk során élvezhettük vendégszeretetüket és hihetetlen kedvességüket. Betekintést nyerhettünk a francia vidék mindennapi életébe. Megkóstolhattuk a ’tenger gyülmölcseit’, a csodálatos és utánozhatatlan francia bagettet és croissant. Megtapasztalhattuk a párolt és zsírmentes fogások egyszerűségét és nagyszerűségét, továbbá a testes vörös és fehér borokat – még a menzán is – és a különleges, de ’kissé’ érdekes illatú sajtokat, amiket a többfogásos étkezések legvégén, a desszert után fogyasztanak az ínyenc franciák.

A hivatalos program 17-én délelőtt a vendéglátó iskola megtekintésével kezdődött. Egyszerű kisvárosi iskola, cicoma nélkül. A diákok közvetlenek, érdeklődők és fegyelmezettek voltak, bár az ügyeletes bohóc itt is jelen volt minden osztályban, mint nálunk itthon, mégis hihetetlen tanulni vágyás és fegyelem áradt a francia diákokból. Összesen 7 különböző ország tanárai érkeztek erre a nemzetközi tapasztalatcserére, melynek keretén belül megismerhettük a francia oktatási rendszert és a projekt megbeszéléseken az előttünk álló további feladatokat is. Nagy tetszést aratott Sinka Attila bemutatója a pályázat közös honlapjáról, amit ő és diákja Tímár Erika, 12. C osztályos tanuló alkotott a francia kolléga, Didier Collin segítségével.

Míg a tanárok értekezleten vettek részt, Flóra és Luca játékos sportversenyeken mérhették össze a tudásukat a többi országból érkezett gyermekekkel.

A harmadik napon minden ország tanárának angol nyelven kellett a saját nemzeti nyelvét tanítani, így négy osztály tanulói megtanulhattak tőlünk magyar szavakat olvasni, olyanokat, mint például a ’nyeremény’, ’öröm’, ’szeretet’ stb. és az órák végére – igaz, egy kis akcentussal – már mindenki hangosan énekelte a Tavaszi szél vizet áraszt című dalt. Lehet, hogy emiatt az időjárás nem volt túl kegyes hozzánk, így délután az esőáztatta pályán fogvacogva ismerkedtünk az acél golyókkal játszott Petanque-al. Nagyon élvezetes társasjátékot tanulhattunk meg, így most már értjük, hogy a franciák miért imádják ezt a játékot!

A negyedik napon a Robert Schuman Központba látogattunk, ahol az Európai Unió történetéről és Robert Schuman – az Unió atyjának és annak megálmodójának – életéről hallhattunk angol nyelvű előadásokat, míg diákjaink a többi nemzet diákjaival együtt feladatokat oldottak meg az EU országaival kapcsolatban. A mieink a többiek közül kitűntek tájékozottságukkal és nyelvtudásukkal.

Az utolsó napon Metz turisztikai látványosságaival és történelmével ismerkedtünk. Az idegenvezető diplomatikusan utalt a kalandozó magyarok portyázásaira is, kis derültséget keltve a jelenlévők között. Hazafelé indulva még egy félnapos párizsi városnézés is belefért a programunkba. Megcsodálhattuk a Notre Dame gótikus rózsaablakait és pilléreit, a Louvre üvegpiramisát, sajnos csak kívülről, s végül Párizs jelképének, az Eiffel toronynak tetejéről pedig a világváros csodálatos panorámáját. Késő éjjel értünk Szarvasra, de fáradtságunkat feledtették az átélt nagyszerű élmények! A programokról a Körös televízión láthatnak az érdeklődők színes képes beszámolót a közeljövőben.

Borbélyné Janurik Vikitória angol nyelvtanár, Vajda Péter Intézmény

Vélemény, hozzászólás?

110422jatszoter

50 unciányi játszótér

110423arboretum

A Pepikert új büszkesége