in

Akik szeretik a könyv illatát

110527tudasdepo

110527tudasdepoSajtótájékoztatón mutatták be a Városi Könyvtár, ami ma Vajda Péter Intézmény Nyilvános Könyvtár elnevezésre hallgat, történetének talán legnagyobb fejlesztését. A beruházás sorsfordító is lehet, mert a könyvtárak látogatottsága olyan mértékben csökkent az internet térhódításával párhuzamosan, hogy már-már megkérdőjeleződött a létjogosultságuk. Ennek mentek elébe a szarvasi könyvtárosok, mikor a néhány Békés megyei intézménnyel konzorciumba szerveződve “Békés Tudásdepó Expressz” címen pályáztak a fejlesztésre. Az 81,5 milliónyi közösen elnyert pénzből majd 10 milliónyi landolt az egykori Úttörőházban, aminek keretében nem csak számítógépeket vásároltak, hogy felvegyék az onlinekesztyűt, de új berendezésre is jutott, ill. a dolgozók továbbképzésére, nyelvoktatására is tudtak belőle fordítani.

 

Rohanó világunk követelményeinek megfelelően digitálisan is feldolgozzák a könyvtári katalógus fiókos rendszerét, azaz pillanatok alatt a betérő kezébe tudják adni a kért könyvet, mielőtt dolgavégezetlenül továbbrohanna az illető. Az új beruházás kapcsán lehetőség nyílt az országos rendszerhez való kapcsolódásra, amivel egy-egy könyv fellelési helyét tudják pillanatok alatt kideríteni, ill. képesek arra, hogy a Szarvason őrzött régi könyveket is bevezessék az országos vérkeringésbe.

A program keretében rendhagyó rendezvényre is sor került, amin pl. Kiss Ottó író, Nádori Lídia műfordító, valamint a napokban Hámori Gabriella színésznő volt Szilvássy Orsolya vendége.

Jó hírek ezek a könyvek illatát szeretőknek. Már csak azt a módszert kellene kidolgozni, hogy hogy csempésszük a mai fiatalok kezébe a könyveket, vagy üsse kő, az ebook-olvasót, mert az olvasottság talán még ma sem ciki.

Vélemény, hozzászólás?

110527orsi

Szarvasi testépítő indul a VB-n

110527kantor

Kántor a Múzeumban