in

Elröpült 50 év

111124kajak

Szentandráson mindenki kajakozott. Legalább két hétig. Mondta Bagaméri László a szentandrási Hunyadi Mátyás Sportegyesület Kaja-kenu Szakosztályának jubileumi ülésén. Ennek értelmében a Körös Művelődési Ház teljesen megtelt vendéggel, hogy együtt ünnepeljék az 50. évfordulót. A megtelt kifejezés nem költői túlzás, mert a három sorba rakott asztalok mellé tett székek egymáshoz értek, aki egyszer leült, csak a végén tudott felállni.

111124kajakA szentandrási egyesületnek szerencséje volt abban, hogy sohasem egy, hanem  mindig három ember vitte a hátán az egyesületet. A hőskorban a falu kajaksportjának atyja, a tragikusan fiatalon elhunyt Simon-Fiala Tibor, akinek a tiszteletére minden évben megrendezik a Simon-Fialákat, és Csikós Gyuri bácsi, a kísérletező kedvű ezermester, ill. Bődi László, akihez mindig fordulhattak mikor lapátot vagy csónakot kellett javítani. Őket a máig meghatározó hármas követte, Sinka József (Sopek) edző, elnök, ha valamit ki kell javítani, akkor lakatos, Sinka Péter (Petár) edző és Fabó István (Pufi), aki az egyesület gazdasági ügyeiért felel. Ők azok, akik elengedhetetlenek voltak ahhoz, hogy egy falusi egyesület ennyi évig működjön. Sinka József a könnyeivel küszködve elevenítette fel a hőskort, miközben a kivetítőn fekete-fehér képeken pergett a múlt, amin az egyik kép jobb-alsó sarkában feltűnt jelen sorok írója is, aki igaz, két hétnél lényegesen többet kajakozott, de soha semmilyen eredménnyel nem tudta öregbíteni kedvenc egyesületének hírnevét. Sinka József büszkén sorolta fel, hogy a szentandrási kajakosok 4 orvost, 4 polgármestert és egy államtitkárt – Bencsik János klíma-és energiaügyért felelős államtitkárt – adtak a közösségnek, és akik közül majdnem mind el is jött jubilálni. Az egyik fekete-fehér képről kiderült, hogy Bencsik János akkoriban a hulladék újrahasznosítása után is érdeklődött.

Az odaadásukat mindig meghozta az eredményét. Az első kiemelkedő hunyadis Hrncsár András (Dínó) volt, de mindig evezett egy-egy olyan ember az egyesületben, Szitó Ákos, Pálinkás András (Drisa), vagy mostanában Kovács Laci és Bodonyi Dóra, akik országos, sőt nemzetközi versenyeken tanították meg a mezőnnyel, hogy “Békésszentandrás.”

A szép kort megélt egyesületet Baráth Etele, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke, levélben köszöntötte. Személyesen jött el ünnepelni Storc Botond, olimpiai bajnok, a magyar kajak-válogatott szövetségi kapitánya, valamint a szentandrási kajakosok rendezvényeiről elmaradhatatlan Pankotai Gábor is, Békés megye első világbajnoka.

A köszöntőket emlékérmek átadása majd vacsora követte. A hely sajnos nem kedvezett az evezőkön és téli kondiedzéseken tenyésztett hátaknak, így azt nagyon illemtudóan, szorosan a testhez szorított karral kellett elkölteni. Az est fénypontját a tombolasorsolás jelentette, amin a fődíjat Fabó István nyerte.

Vélemény, hozzászólás?

111123foteri

Halloween – party

111124ujtemplomi

Hogyan került dísz a mézeskalácsra avagy ádventi délelőtt a Napfény Oviban