in

Zenetörténet érdekesen

120213kovacs

120213kovacsIdőjárás szempontjából is tökéletesen időzített előadást hallgathattak meg az érdeklődők a Tessedik Sámuel Múzeum dísztermében szombaton. A kinti -13 fok felmentést adott mindenkinek a szabadban végzendő munka alól. Aki pedig ráér, annak lehetősége volt arra, hogy ne múlassa értelmetlenül az időt és szombat délelőttjén eljöjjön a múzeumba egy kis zenetörténeti előadásra, ami abba a szellemi megújhodási folyamatba illeszkedett, amit Seidl Ambrus katolikus lelkész szervez a Szent Klára Római Katolikus plébánia felszentelésének 200 éves évfordulójának alkalmából.

Ahogy azt már korábban, bizonyára többször is, kijelentettük, ha Seidl Ambrus nem plébános lenne, akkor valószínűleg rendezvényszervezőként keresné a kenyerét. Ez megint bebizonyosodott, mikor előadónak Kovács Sándort, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezetőjét kérte fel egy zenetörténeti előadásra. Plébánosunk és az előadó a rádión keresztül ismerkedtek meg, de ez egészen eddig egyoldalú ismeretség volt. Seidl Ambrus előszeretettel hallgatta a Bartók Rádióban Kovács Istvánt, csodálta annak felkészültségét és azt is megállapította, hogy attól, hogy valaki tudós ember, nem feltétlenül savanyú. Mikor elkezdte szervezni a sorozatot, az első biztos pont az volt, hogy a zenetörténész a vendége lesz. Jó döntés volt.

Az program stílszerűen zenével kezdődött. Szabados Tóth Gábor klarinétjét és Iváncsó Viola zongorán kísérte egy kortárs zeneszerző, Weber Sonatine című darabjának előadása közben.

A klasszicizmus és a romantika határa meglehetősen sekélyes volt zenetörténeti szempontból, kezdte az előadást Kovács Sándor, mert mind a klasszikusok, Beethoven, Weber, Rossini, Schubert, mind a romantikusok, Berlioz, Liszt, Wagner, Verdi szinte egyidőben éltek és alkottak, de a két irányzat között nem alkottak, koncerteztek “tömegével” igazi nagy nevek. Szerencsére az előadás egyáltalán nem volt sekélyes. Kovács Sándor rendkívül érdekesen mesélt a korról tele finom humorral, Seidl Ambrus pedig lemezlovaskodott neki. Ez volt az az előadás, amin az előadó annyira lekötötte a közönséget és jelen sorok íróját is, hogy alig készült fénykép.

Kíváncsian várjuk a következő előadást, hogy sikerül-e Seidl Ambrusnak rátenni még egy lapáttal. Nem lesz könnyű. Akinek ideje engedi, nézze meg a Körös TV-n Kovács Sándor előadását!

Vélemény, hozzászólás?

120212schirilla

Jeges fürdő a Körösben

120213turbo

Te mire emlékszel?