in

Átértelmezett arányok

120219erdelyi

120219erdelyiErdélyi Attila képeiből nyílt kiállítás a Tessedik Sámuel Múzeum emeleti dísztermében. Ahogy azt Szuhaj György megnyitóbeszédében mondta, a képek nem szépek, de elgondolkodtatóak és megdöbbentőek. És igaza van. Erdélyi Attila embereket ábrázoló képei inkább művészi szinten kivitelezett anatómiai vázlatok, mint festmények, amin az emberi arányokat megdöbbentően átértelmezte a művész.

Erdélyi Attila Szarvason járt elemi iskolába majd gimnáziumba, de középiskoláit már Budapesten fejezte be. Már fiatalkorában látszott, hogy milyen sorsot cipel magával, mondta Szuhaj György. 1956-ban külföldre ment, és Párizsban alkotott. Ott is hal meg 37 évesen 1971-ben. Alkotói pályája során a rajz és a festés mellett szobrászkodott is. Festményeit 1976-ban édesanyja ajándékozta városunknak. Szuhaj György reméli, hogy egyszer méltó helyen, talán valamelyik kastélyunkban, kap egy állandó kiállítóteret Erdélyi Attila.

 

A kiállítást Babák Mihály rögtönzése zárta. Polgármesterünk a megnyitó után odament a zongorához és mindenki meglepetésére lenyomta a Szamárindulót.

Vélemény, hozzászólás?

121218bal

A remek hangulatú Székely bál feledtette a zord hideget

120219szklenar

Amerikából jöttem