in

Az „Év tanítója 2012”

120425tanito

120425tanitoAz Országos Apáczai Tanítási Verseny eredményhirdetésére került sor 2012. április 10-én az Apáczai Kiadó budapesti központjában. A rendkívül patinás eredményhirdetés szarvasi sikerek sorozatát hozta, amely mind a Karon folyó elméleti és módszertani, mind a Gyakorlóintézményben folyó szakmai felkészítés elismerése.

„A hosszú és jó életet nem évekkel, hanem élményekkel és megismeréssel mérik.” – az életünknek van egy szubjektív időrendje is, amikor törvényszerű megmérettetések, szakmai kihívások következnek be. A Szent István Egyetem Gyakorlóóvoda és Gyakorló Általános Iskola két pedagógusának is ebben az évben érkezett el a megmérettetés pillanata, ami az eddigi szakmai hitelességüknek megerősítése.

2012-ben Az Év Tanítója címet Koppányiné Langó Zsuzsanna szakvezető-tanító, munkaközösség-vezető nyerte el, aki a gyakorló pedagógusok mezőnyében környezetismeret tanítási órájával a Szegedi Egyetem Gyakorlóintézményében megrendezett döntőben első helyezést ért el. Régóta érlelődött ez a szakmai elismerés, de a bátorság és az erő a megmérettetéshez, az ösztönzés az országos porondon való megnyilvánulásra bizonyos törvényszerűséggel most érkezett el. A több mint száztíz versenyző közül elnyert díjak lenyomatai annak a szakmai munkának, amely a mindennapok közszolgálatában és a felsőfokú oktatás gyakorlatában ölt testet.

A Gyakorlóintézmény másik remek képességű szakvezető-tanítója, Molnárné Czékus Anikó matematika tárgyból mérettette meg országosan tudását, és a Debreceni RHE Gyakorló Általános Iskolájában tartott tanórájával második helyezést ért el. Ebben a kategóriában az elsősorban főiskolai oktatókból álló zsűri első helyezést nem osztott ki. Elégedetten hátradőlhetnénk, hiszen elmondhatjuk, hogy szépek ezek a sikerek, jó kezekben vannak a hamarosan szolgáló tanítók, de…

A tanítójelöltek versenyében a SZIE ABPK öt hallgatója mérettetett meg, ebből a középdöntőt követően két kiváló képességű hallgató jutott az országos döntőbe. Farkas-Gergely Arnold Zoltán döntőben való remek tanításával kiérdemelte a zsűri első helyét, mint a legkiválóbb tanítójelölt. A döntőben egy budapesti virtuális sétán vettek részt a gyerekek, ahol kooperativitás, a játékos-élményszerű tanítás, a differenciált tanulásszervezés és a gyors problémamegoldó gondolkodás, az infokommunikációs eszközök interaktív használata remek tanítási órában öltöttek testet. A hallgató és szakvezető egy éjszakát kapott a tanítási óra megtervezésére és szakmai kivitelezésére, a szükséges eszközök elkészítésére. A hallgató felkészítő tanára Bíró Gyula igazgató-szakvezető.

Grunerné Harmati Mária szakvezető-tanító hallgatója, Kiss Adrienn negyedik évfolyamos hallgató szintén szakmai bravúrral szerezte meg a debreceni döntőben az első helyezést matematika tanítási órájával. Adrienn órája bizonyította, hogy bár nem könnyű anyag tanítását húzta, lehet szakmailag alapos és a gyermekek számára élvezetes órát tartani – „még” matematikából is.

Az eredmények természetes büszkeséggel tölti el a Szent István Egyetem szarvasi pedagógusképző karát és a Gyakorlóintézmény szakvezetői karát, hiszen ilyen versenyeken ilyen szakmai elismeréseket elhozni csak szoros együttmunkálkodással, egymásra való odafigyeléssel és kölcsönös szakmai együttműködéssel lehet. A résztvevőket a Kar nemcsak erkölcsileg, de anyagilag is támogatta, amiért köszönet illeti Dr. Lipcsei Imre Dékán Urat, aki személyesen is támogatta a megmérettetésen való részvételt. A hallgatók és felkészítőik köszönetet mondanak a Kar vezetésének és azoknak a főiskolai oktatóknak, akik a hallgatók elméleti felkészítésében munkájukkal a négyéves képzés folyamán részt vettek, tudással felvértezték hallgatóinkat. A díjak nemcsak a Kar és a Gyakorlóintézmény számára elismerések, de Szarvas város hírnevét is öregbítik.  

Bíró Gyula igazgató
SZIE Gyakorlóóvoda és Általános Iskola Szarvas

What do you think?

Vélemény, hozzászólás?

120424kezi

Nemes bosszú az őszi vereségért

120426farago

Születésnapi kiállítás