in

67 év békében

120511gyozelem

120511gyozelemA szocialisták még mindig felszabadítóként tekintenek a szovjetekre, mondta Földesi Zoltán, az MSZP szarvasi alapszervezetének elnöke azon a megemlékezésen, amit évről-évre megrendeznek az elesett szovjet katonák emlékművénél. A 67 évvel ezelőtti német fegyverletétel, avagy ahogy azóta hívjuk, a Győzelem Napján eljöttek emlékezni az ugyanazon gyökerekkel bíró Demokratikus Koalíció szarvasi tagjai is azokra a szovjet katonákra, akik felszabadítóként jöttek, és estek áldozatul idegen földön.

Földesi Zoltán visszaemlékezett a második világháborúba való belépésünkre, az abban játszott szerepünkre, és arra a traumára, amit még mindig nem sikerült feldolgoznunk. Mindig volt érzékünk, hogy a rossz oldalra álljunk és mindig vesztesként kerültünk ki, mondta a szocialisták első embere. Azóta az Európai Unió részei lettünk, annak az Uniónak, aminek az alapjait öt évvel a háború után rakták le. Az hamarosan ki fog derülni, hogy elég erősek-e ezek az alapok, kibírják-e az ötszáz éve tartó bennünket sújtó átkot, mert hatvan évvel ezelőtt valószínűleg nem számoltak azzal, hogy mi is csatlakozni fogunk egyszer.

Minden jelenlevő egy-egy szál vörös szegfűvel hallgatta a szónokot, amit a megemlékezés végén az emlékmű talapzatán helyeztek el.

Vélemény, hozzászólás?

120509aerobic

Aranyos diákolimpia döntő

120511benka

Országos első helyen a Benka