in

A várva-várt M44-es számú gyorsforgalmi út

120516danko

120516dankoDankó Béla országgyűlési képviselő az M44-es gyorsforgalmi út megépítése mellett szólalt fel 2012. május 14-én az Országgyűlésen. Felszólalásában a Kondoros-Tiszakürt közötti 62 km-es szakaszra vonatkozóan tett fel kérdést, ahol az előkészítettség lehetővé tenné a kivitelezés mihamarabbi megkezdését.

Már e szakasz megépítése is sokat segítene a térség megközelíthetőségén, a közlekedési balesetek visszaszorításában, negyedével csökkenhetne a menetidő, és ezáltal megnyílhatna Békés megye a befektetetők számára.

Ahogy a képviselő fogalmazott: “Békés megye gazdasági szempontból a rendszerváltás egyik legnagyobb vesztese. Ez részben azon rossz döntések eredménye, amelyek a magyar mezőgazdaságot nem készítették fel az uniós szabadpiaci versenyre, részben pedig a cukorgyárak, élelmiszeripari feldolgozóüzemek elhibázott, avagy szándékosan rossz privatizációinak róható fel.

E negatív hatások munkahelyteremtő beruházások elindításával ellensúlyozhatóak lettek volna, azonban a megfelelő közlekedési infrastruktúra hiánya megakadályozta ezen  folyamatok elindulását.

Dankó Béla a lehetséges indítás lehetőségeiről és időpontjáról kérdezte dr. Fónagy Jánost, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkárát.

Az államtitkár szerint a gyorsforgalmi út megépülésével nemcsak az ország egyik fő iránya válik biztonságosabbá és gyorsabbá, hanem alapvetően biztosítja Békés megye bekapcsolódását az ország gazdasági vérkeringésébe, ezzel megállítja az elvándorlást és munkahelyeket teremt ennek a térségnek. Az államtitkár 3 ciklusra bontotta az M44-es gyorsforgalmi út elkészülését, melynek 1. ciklusa a Kunszentmárton-Kondoros szakasz, a 2. ciklus a Kondoros-Békéscsaba szakasz, míg a 3. ciklusban a Kunszentmárton-Kecskemét szakasz készülhet el.

“Az építés lehetséges indítását elsősorban az Unió szigorú támogatási rendszerének feltételei határozzák meg, a korábbi vizsgálatok és engedélyek nem felelnek meg a közösségi támogatás igénybevételéhez.”-mondta az államtitkár.

A Kunszentmárton-Kondoros szakaszra vonatkozóan az előkészítési, támogatási szerződés jóváhagyása megtörtént, a megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére vonatkozó közbeszerzési eljárás sikeresen lezajlott, a szerződéskötés folyamatban van, így Fónagy János véleménye szerint 2014 elején kezdeni tudnak.

Dankó Béla ezt követően megköszönte a választ, emellett hangsúlyozta, hogy a Békés megyei képviselőkkel együtt felszólalnak még a jövőben a kivitelezés pontos kezdésének időpontját illetően.

Vélemény, hozzászólás?

120515kezi

Száva edzőben maradt hiányérzet

120516vajda

Nyolcszor tíz fürge ujj