in

Találkoztak az MKPK Állandó Tanácsa tagjai, valamint a református és evangélikus egyházak püspökei

Az evangélikus püspökök meghívására a Déli Evangélikus Egyházkerület székházában találkoztak –  idén másodszor – a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Állandó Tanácsának tagjai, valamint a református és evangélikus egyházak püspökei. A közös imádsággal megkezdett beszélgetés alkalmával az egyházi vezetők áttekintették egyházuk belső életének és társadalmi szolgálatuknak időszerű kérdéseit.

Az egyházi vezetők – különös tekintettel a szeptembertől induló új egyházi oktatási intézményekre – megerősítették a 2006-ban közösen aláírt és azóta alkalmazott megállapodást, amelyben az általuk fenntartott iskolákban biztosítják a másik két felekezetből jövő gyermekek részére saját egyházuk hitoktatásának igénybevételét. Az új köznevelési törvény által bevezetett hit- és erkölcstanoktatás lehetőségével kapcsolatban elhangzott, hogy az egyházak tárgyalásban vannak az oktatási kormányzattal, mivel még több nyitott kérdés van. Az egyházi vezetők javasolják, hogy a hittanoktatás technikai lebonyolítása tekintetében szükség esetén egyházi ingatlant is igénybe lehessen venni az oktatás helyszíneként.

Az egyházi vezetők bizalommal és várakozással tekintenek az állammal való kapcsolatok mélyítése és rendszeres egyeztetések bővítése elé, mert meglátásuk szerint a folyamatos párbeszéd a kiegyensúlyozott és mindkét fél számára kielégítő együttműködés feltétele. Az egyházak – válaszolva a kormányzat megkeresésére – készséggel kapcsolódnak az idén először megszervezésre kerülő totalitárius rendszerek áldozatainak augusztus 23-i emléknapja szervezéséhez.

Az egyeztetések kiemelt témája lesz az egyház-finanszírozás rendszerének közép- és hosszú távú átalakítása, valamint az egyházak közfeladat-ellátásának finanszírozása, különösen is azért, mert a 2013. évi állami költségvetés még júniusban benyújtásra kerül a Parlamentnek.

What do you think?

Vélemény, hozzászólás?

120611konyv

Szarvasi könyvek a terítéken

120611katolikus

Avatóra készülődve