in

I. félidő, avagy 31 nap csoda

120729vsz1

120729vsz1Fekete Péter és csapata az előző évhez képest magasabbra tette a mércét. Láthatóan ez az év sokkal tartalmasabb, mint az előző pedig az sem volt semmi. A magasra tett lécet mindenki gond nélkül átugrotta.

A 31 nap mérlege: 1 nyitógála, 7 versest, 1 családi versest, 5 dalest, 6 felolvasószínház, 2 felolvasóest, 1 verses dalest, 2 koncert (ebből 1 gyermekeknek), 2 táncszínház, 2 musical, 1 vígjáték, 1 családi opera

31 előadás összesen (8 színházi előadás, koncert és 22 „mindig történik valami”)

Jól látható, hogy a skála nagyon széles. A színházi előadásokon kívüli estékre a művészeknek készülni kell, és látható módon sok időt fordítottak az előkészületekre is. Szándékosan nem akarok írni egy-egy estéről, mert akkor mindegyikről írni szeretnék, hiszen valamiért mindegyik nyomot hagyott bennem. (Ezen írás első verziója igen hosszúra sikerült.) A verses és dalos estek láthatóan gondosan összeállított alkotások. Nagyon tetszik, hogy több művész elmondja miért választotta éppen azt a költőt, írót illetve azt a dalos estet. Ezekből a „titkokból” derül ki, hogy bizony nagyon sok előkészületi munka van egy-egy hétköznapi est mögött.

Az idei év nagy újdonsága a felolvasószínház. Az elmúlt évben már volt egy felolvasóest egy Dorst egyfelvonásos művet mutatott be három fiatal művész. Az idei évben 13-at terveztek, eddig hatra került sor. A bemutatandó művek egy meghirdetett verseny legjobbjai. A tét nem kisebb, mint az, hogy a legjobb „igazi” színpadra kerül. Úgy gondoltam én a végén szavazok majd, – őrzöm a szavazólapokat, – de nehéz lesz a döntés, mert az eddig látottak mindegyikben van valami, ami miatt megnézném, és mindegyiket meg is tudom indokolni miért. Jók a történetek, jók a rendezések és jók a színészek. Van vidám, van meghökkentő és van elgondolkodtató (ez utóbbiból van több), ami egy-egy estét széppé tesz.

Ami még feltűnt ebben az évben, hogy egy-egy felolvasóestre vagy dalestre eljönnek a kollégák. Színészek, rendezők, vagyis kíváncsiak társaikra. Ez csak azt erősíti bennem, hogy nagyon jó a Békéscsabai Jókai Színház társulata nem csak szakmailag, hanem emberileg is. Köszönet az első 31 napért minden színésznek, rendezőnek a háttérben dolgozó munkatársaknak, a fiataloknak, akik minden este mosolyogva várnak minden nézőt. Hiszem, hogy a következő 36 nap is tartogat meglepetéseket.

Vélemény, hozzászólás?

120727neger

Sziget

120729fogat

Jubileumi fogathajtó verseny