in

Motoron Szarvason szabályosan

120806motor

120806motorAhogy azt olvashatták már a newjság közérdekű információkat tartalmazó rovatában, a Rendőrség mától kezdődően augusztus 12-ig fokozottan ellenőrzi a motorkerékpárral és segédmotoros kerékpárral közlekedőket. A KRESZ 2010-es változása érintette e két járművet is, úgyhogy a régi motorosok, mielőtt vitába szállnak az őt igazoltató rendőrrel, aktualizálják tudásukat! Ezt tettük mi is, megkérdeztük Podani Mihály oktatót néhány Szarvasra szabott helyzettel kapcsolatban.

-Az Árpád szálló felől a Lengyel palota előtti kereszteződésbe érkezve hosszú sor áll. 2010 óta a lámpánál álló kocsisort meg lehet előzni a sorok között. Milyen szabályok szerint lehet ezt megtenni?
2010-től forgalmi okból álló járművek mellet és között a kétkerekű motorkerékpárok és kétkerekű segéd motorkerékpárok előre sorolás céljából jobbról is balról előre haladhatnak, ha az előrehaladáshoz elegendő hely áll rendelkezésre és az irányváltoztató járművet nem akadályozzák.

-Mik a motor kötelező felszerelései? Van-e szükség izzókészletre, ill. egészségügyi csomagra?
A kötelező tartozékokat a KRESZ tartalmazza, pl. 2 db tükör, hatósági jelzés, biztonsági berendezések, világító és jelzőberendezések. Ez utóbbi típus függő is. A Babettán nincs irányjelző gyárilag sem. Ezek meglétét és működését a napi első elindulás előtt a KRESZ szerint ellenőrizni kell a vezetőnek. Az izzó és biztosíték készlet nem kötelező csak ajánlott, viszont egészségügyi csomag a segéd motorkerékpár kivételével kötelező a nagy motorokon is. Erre külön jogszabály született, nevezetesen a szavatosság számít a csomag tartalmában! Szerintem a segédmotorban is tartható, mivel ők is lehetnek egy balesetnél első odaérkezők és különben vizsgáznak is elsősegélynyújtásból.

-Mit kérhet a rendőr az igazoltatás során?
Igazoltatásnál a rendőr kérheti a személyes okmányokat, a jármú okmányait, ha van forgalmi engedélye  a járműnek, biztosítás befizetésének igazolását (csekk) valamint a bukósisak becsatolását, esetleg méretét, és nem utolsó sorban  a vezetési alkalmasságot (szonda). Ellenőrizheti a jármű kötelező felszereléseinek meglétét működőképességét (gumik, fékek,kormány, világító- és jelzőberendezések, rendszám).

-Hol közlekedhetek segédmotoros kerékpárral? Például jövök be Békésszentadrásról. Jöhetek a 44-esen, vagy le kell mennem a kerékpárútra? Ha le kell mennem, ott hogyan, milyen sebességgel közlekedhetek?
Segéd motorkerékpárral a 44-esen maximum 40 km/ó sebességgel, vagy lakott területen kívül lehet a kerékpárúton is haladni, de csak 30 km/ó sebességgel. A segéd motorkerékpár vezetője választhat.

-Három éve lehetőség van arra, hogy a szarvasi fiatalok helyben, a városban vizsgázzanak le. Nem kell Békéscsabára menni, ami szempontunkból teljességgel életszerűtlen, hiszen  motorral még csak-csak, de segédmotorral nem fognak Békéscsabáig elmenni. Én egyszer voltam Szentesen robogóval, az életemet eluntam, mire hazaértem. Milyen feltételek mellett, milyen tanfolyamok és vizsgák során lehet Szarvason letenni a vizsgát kismotorra?
Segéd motorkerékpáros vezetés legalsó életkora 14 év. 2013-tól ez 16 év lesz. A jelenlegi költsége kb. 70 000 Ft, időtartama összesen kb 2 hónap. A KRESZ elmélet 16 óra, amit 4 óra rutinpálya követi. Ez vizsgával zárul. Ezután a forgalmi képzés 7 óra, ami szintén egy forgalmi vizsgával fejeződik be. A forgalmi képzés a város közlekedési szempontból kiemelt környezetét tartalmazza, ami autós követéssel és rádiós irányítással történik. Ami előny, hogy saját életkörülményeik között gyakorolnak és vizsgáznak a tanulók.

Vélemény, hozzászólás?

120805farkasok

Farkasok a Víziszínházban

120804kezilabda

Hazai siker a Békésszentandrás Kupán