in

Az értékteremtés a cél

121014jakab

121014jakabÉrtékteremtés volt a cél annak a könyvsorozattal, aminek első elemét szerdán mutatták be a Körös-Maros Nemzeti Park látogatóközpontjában. Sok hasonló könyv jelenik meg manapság, amiknek a külalakja is ilyesmi, de tartalmuknál fogva nem rakna fel a könyvespolcára, de ezt öröm kézbe venni, mondta Tirják László, a nemzeti park igazgatója. Ennek talán az az oka, hogy manapság a pályázati pénz már rendelkezésre áll mikor a termék még sehol sincs, és ami nem a minőség javára dolgozik. Ezzel szakít az “A Körös-Maros Nemzeti Park növényvilága” című könyv, ami ebből a szempontból egy oldszkúl, igazán tartalmas, kitűnő fotókkal teli kiadvány lett.

Nem véletlenül, hiszen húsz kutató húszévnyi munkája fekszik benne, mondta a kötet szerkesztője, dr. Jakab Gusztáv. 416 oldalon 470 fényképpel 112 növényfaj, többnyire virágos növény, ill. néhány moha- és páfrányfaj került leírásra. A könyvben a legfrissebb módszerekkel végzett bizonyításokkal is találkozhatunk, pl. genetikai vizsgálati úton került pont az erdélyi hérics – volgamenti hérics problematikájára. A 470 fénykép 20 fotóstól származik, köztük olyan nemzetközileg is elismerttől, mint Kalotás Zsolt.

A bemutató elején a könyv egy példányával és virággal köszöntötték a Dél-Tiszántúl kiváló botanikusát, a 90 éves Molnár Zoli bácsit, akinek így köszönte meg a szakma a témában végzett munkáját.

Vélemény, hozzászólás?

121014tirpak

Tirpákok a tirpákoknál, avagy nyíregyházi kalandozás

121014foci

Kilencből kilenc