in

Informatika-történeti kiállításon jártunk

121223szekely

121223szekelyDecember 10-én, hétfőn reggel a hideg idő ellenére mindenki izgatottan várta a buszt, mely a szakmai kiállításra vitt bennünket. A 47 fős társaság egyik közös vonása az azonos szakmai érdeklődés volt, hiszen a kiránduláson a Székely Mihály Intézmény 2/14. C, 1/13. C osztályaiba járó informatikai hálózattelepítő és –üzemeltető szakmát tanuló diákokon kívül a 11. C osztályból is jöttek informatika szakmacsoportba járó diákok.

Az előre megbeszéltek szerint érkeztünk meg a szegedi Agórához, aminek fő funkciója a közművelődés szolgálatán kívül a tudomány népszerűsítése. Tárlatvezetőnk, Dr. Bohus Mihály beinvitált minket a 80 férőhelyes kiselőadó terembe, ahol nagy lelkesedéssel készített fel minket a látnivalókra. Az ország több pontján is találhatók Agóra művelődési létesítmények, Győrben az autógyártásra, míg Miskolcon a nanotechnológiára helyeződik a fő hangsúly. A szegedi Agóra az informatika és a telekommunikációs hálózat fejlődését mutatja be, melyet kategorizálva lehetett megtekinteni.

A Szent-Györgyi Albert Agóra két szintjén a számítógépek hőskorának ereklyéit is felvonultató világszínvonalú gyűjtemény kapott helyet. Látható volt többek között a híres M3, URAL, RAZDAN és a MINSZK 22 is. Megtudtuk, néhány szerkezet a mai napig működőképes. Közülük néhányat ki is lehetett próbálni. Nagy sikert arattak a fejlődéstörténeti installációk. Voltunk a „kütyüfarmon”, a látványlaborban, és a hálózati bemutató teremben is. A legnagyobb sikert a diákok körében a “Katica” aratta. A Katica egy ablaktörlő motor segítségével, a fény mozgását érzékelve volt mozgatható.

A kiállítás azért volt nagyon érdekes, mert a diákok megismerhették a modern hálózatok múltját, melynek alapja a telekommunikáció.

Molnár Miklós és Tóth Károly

Vélemény, hozzászólás?

121222gyakorlo

Márton nap a „Gyakorlóban”!

121223dalma

Volosin jelesre ismételt