in

Újabb eredményes versenyzők a Székely Mihály Intézményből

130328szekely

130328szekelyAz évenként megrendezett Kazinczy Szép Magyar Beszéd verseny megyei fordulóján iskolánkat két tanuló képviselte:

Merza Cintia 11.D osztályos és Nagy Róbert 11.E osztályos szakközépiskolai tanuló. A versenyre Cintia egy Rigó Béla-, Robi pedig egy Kosztolányi – szöveget választott. A felkészülés során a legnehezebbnek a jelzős szerkezetek megfelelő hangsúlyozása, valamint a tempó és a hangerő folyamatos kontrollálása bizonyult.

A megyei fordulóra március 12-én, kedden került sor Békéscsabán, a Békés Megyei Tudásház és Könyvtár rendezésében. A megjelenteket Fekete Gabriella, az intézmény munkatársa, valamint Józsa Mihály előadóművész köszöntötte a zsűri képviseletében. A sorszámhúzást követően először a szabadon választott szöveget olvasták fel a versenyzők. Cintia hetedikként, Robi tízedikként került sorra. Diákjaink szépen teljesítettek, és mindkét szövegválasztásunk jónak bizonyult.

Rövid szünet után következett a kötelező, ismeretlen szöveg interpretációja. Ez már lényegesen nehezebb feladat volt, hiszen a versenyzőknek mindössze 15 percük volt a felkészülésre, ráadásul a szöveg meglehetősen bonyolult szerkezetű, többszörösen összetett, nehezen értelmezhető mondatokból állt. Ez Cintiát kicsit megijesztette, hiszen élete első megyei versenyén vett részt. Robi viszont a tőle megszokott magabiztossággal kezelte a feladatot. Összességében elmondhatom, hogy elégedett voltam tanítványaim teljesítményével.

Az eredményhirdetést komoly izgalom előzte meg, hiszen nagy a tét: mindkét kategóriában (a gimnazisták és a szakközépiskolások/szakiskolások közül) az első két helyen végző versenyző jut be a győri, országos döntőbe.

A zsűri az általános értékelés után mindkét kategóriából az első három helyen végzők nevét ismertette. A gimnáziumok között a mezőberényiek versenyzője, míg a szakközépiskolásokéban a Békéscsabai Széchenyi István Közgazdasági Szakközépiskola két tanulója vittel el a pálmát. A harmadik helyen pedig a mi Nagy Robink végzett, aki idén először (de már egészen biztos, hogy nem utoljára) indult a Kazinczy-versenyen! Nagyon büszkék vagyunk a kiváló szereplésére.

Két nappal később, március 14-én, csütörtök délután, miközben kint egyre vadabb idő tombolt, a Damjanich utcai Civil Házban gyülekeztünk, a Körös-szögi Civil Fórum Egyesület által szervezett vers- és prózamondó verseny döntőjére várva.

A verseny elődöntői február 12-én és 14-én már lezajlottak, most az onnan továbbjutó versenyzők mérték össze tudásukat. Három korosztályban (általános iskolás, középiskolás és 18 év feletti) két kategória (vers és próza) versenyezhetett.

Iskolánkból Kőrösi Berta második helyen jutott a döntőbe a versmondók között. A legnépesebb csoport, az általános iskolások után Berta az egyes sorszámot húzta, és B.Radó Lili Tudd meg! című költeményét mondta el. Bár hatalmas izgalommal kezdte produkcióját, igyekezett az instrukcióknak megfelelően, nagy átéléssel, de a tudatos építkezésre figyelve előadni a verset. Ellenfelei, a vajdás fiúk nem könnyítették meg Berta dolgát, hiszen mindketten hitelesen tolmácsolták az általuk választott költeményt.

Berta izgatottan várta az eredményt, hiszen ezt az új versét eddig még sosem mondta közönség előtt. A zsűri végre szólította a versenyzőket. A helyezések ismertetése előtt néhány általános észrevételt osztottak meg velünk. Végül eljutottunk a „legizgalmasabb” pillanatig… Minden kategóriát egyenként értékeltek, bár nem mindegyikben osztották ki az első helyezést. A minket közvetlenül érintő, középiskolai versmondók csoportjában iskolánk diákja, Kőrösi Berta az élen, az első helyen végzett!

Felkészülésére is, teljesítményére is büszkék vagyunk!

Hajas Gabriella felkészítő tanár

Vélemény, hozzászólás?

130327plasto

Súlykontroll Béres Alexandrával

130329borzi

Borzi Balázs bronzérmes a Magyar Bajnokságon