in

Érdemes előre gondolkodni

130404leader

130404leaderA Körösök Völgye Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület konzultációval egybekötött tájékoztató fórumot rendezett az Ezüsztszőlői Közösségi Házban csütörtök délután. A téma a 2013 nyarától az önkormányzatok, civil szervezetek és vállalkozások, de akár a magánszemélyek számára is ismét elérhetővé váló EMVA LEADER Program volt. A közösségi ház tanácskozója megtelt a környék vállalkozóival, hogy véleményükkel, igényeikkel befolyásolni tudják a kiírásra kerülő pályázatok mibenlétét. A LEADER Program pályázatai ugyanis alulról táplálkoznak ötletekkel, nem pedig felülről, ahogy azt megszokhattuk, hogy a források gazdái meghatározzák, mire lehet pályázni.

Jelen konzultáció célja is az volt, hogy újra feltérképezni a helyi szereplők milyen fejlesztési elképzelésekkel bírnak és a kiírandó pályázatokat hozzá igazítsák az igényekhez. Az egyetlen kikötés, hogy nem lehet átfedés a többi. pl. KEOP-os pályázati kiírással.

Szokás, hogy az egyesületek kétévente felülvizsgálják, hogy történt-e valamilyen társadalmi vagy gazdasági változás, ami indokolja a csapásvonal változtatását. Mivel az elmúlt két évben semmi ilyen nem volt, így az egyesület munkatársai nem várnak jelentősebb iránymódosítást.

2013-ban mintegy 200 milliónyira lehet így pályázni majd, ami az Új Magyarország vidékfejlesztési. Hodálik Pál alpolgármester, az egyesület elnökének elmondása szerint a városon belüli szálláshelyek, ifjúsági szálláshelyek, közösségi terek fejlesztésére, hátrányos helyzetűek kompetenciafejlesztésére és hagyományőrzésre az idén is lehet majd pályázni, de emellett természetesen még sok más téma közül lehet válogatni. A pályázatokat májustól lehet beadni, úgyhogy érdemes gondolkodni, tájékozódni, mert a keret véges.

Vélemény, hozzászólás?

130404szekely

Országos döntőben a szakközépiskolás informatikusok

130404rehab

Az első kapavágás