in

Az első kapavágás

130404rehab

130404rehabKözeledik az első kapavágás ideje a városközpont rehabilitációs projektjében. A 928 milliós beruházás forrásának a 80%-a az EU-ból érkezik. Ahogy azt Dankó Béla országgyűlési képviselő megfogalmazta, tévednek azok, akik az ilyen, presztízsberuházásnak kikiáltott fejlesztéseket feleslegesnek tartják. Az olyan városoknak, mint Szarvas, ahol húzóerő szerepet szánnak az idegenforgalomnak, elengedhetetlen, hogy vonzóvá tegyék a települést. Eddig is pozitív benyomás csapódott le rólunk az ismerettségi körében, és ezen csak pozitív irányban lehet változtatni, mondta országgyűlési képviselőnk. Az önkormányzat jól kihasználta a helyzetet, minden forintjához négy EU-s forintot hozott. Ehhez az kellett, hogy időben elkezdjenek gondolkodni a fejlesztésen, hogy mire megnyílik egy pályázati lehetőség, már körvonalazott elképzelések legyenek. Nálunk 2006-ban fogalmazódott meg az első gondolat, emlékezett vissza Hodálik Pál alpolgármester. Rá két évre, 2008-ban nyílt meg az első lehetőség, és akkor kezdődött meg a tényleges tervezés. Akkor adták be első fordulóra a pályázatot, amit meg is nyertünk, de a második fordulóban elkaszálták, mondta alpolgármesterünk, de másodszorra azt a vizsgát is letettük.

Ennek eredményeképpen a felújítás a Kossuth utcát és környékét érinti leglátványosabban, de a Béke-Vasút-Vajda-Szabadság utcák által határol területen szinte mindenhol történik valamilyen városszépítő beavatkozás, tételesen: a piac fejlesztése, a Kis Árpád üzletház homlokzatának a renoválása, a Deák Ferenc utca, a Kossuth tér, a Fő tér felújítása, játszótérépítés a Kossuth téren, a Kossuth utca sétálóutcává alakítása, az Ótemplom környékének rehabilitálása, a Mitrovszky kastély tömbbelső parkolóinak felújítása. Mivel a pályázatnak feltétele volt, hogy közintézményeket is érintsen a projekt, így az új polgármesteri hivatal kialakítása és a Bíróság homlokzatának felújítása is bele került. Az említett területen megújulnak a zöldterületeink is, aminek keretében 137 facsemete is elültetésre kerül, valamint virágládák és utcabútorok is elhelyezésre kerülnek. A Kossuth téren épül egy új zenepavilon is, ami kellemes nyári otthont biztosíthat majd zenekarainknak.

A 30000 négyzetméternyi térköves burkolatból, 99 kandelláberből, az ivóvizes csobogókból, azaz a beruházás néhány néhány jellemző adatából kiderül, hogy komoly változások elé nézünk. A kivitelezők előre is elnézését kérik a szarvasiaknak, mert lesz fúrás-faragás szinte mindenhol, ráadásul egyszerre, mert a határidő rövid. Ennek következtében a talajszint alatt három métertől hat-nyolc méter magasságig minden meg fog újulni. A munkálatokat a kivitelező konzorcium a Cervus Közös Vállalkozás, amelynek tagjai a Swietelsky Magyarország Kft., a Colas Út Zrt. valamint az INTEGRÁL Építő Zrt. végzi. A projekt nyitórendezvényére szerdán került sor, amikor aláírásra kerültek a szerződések is.

Vélemény, hozzászólás?

130404leader

Érdemes előre gondolkodni

130406volner

Volner: az elmúlt 22 év lúzerei vagyunk