in

Gyakorlós kaland a zene birodalmában

130412szie

130412szieIsmét Szolnokról érkeztek a művészeti előadók újabb kalandot ígérve a Szent István Egyetem a Gyakorló Általános Iskola jelenlegi és leendő iskolásainak. A „Kalandozás  a Zene Birodalmában” című projekt következő állomásaként a jeles napok hangulatát idézték meg a zene nyelvén a szolnoki Bartók Béla Kamarakórus, a Sodrás Népzenei Kisegyüttes és a Rákóczi Néptáncegyüttes néhány tagja, vízkereszttől a nyári napfordulóig. E rangos eseménynek ezúttal a Szent István Egyetem Alkalmazott Bölcsészeti és Pedagógiai Kara adott otthont. A gyermekekkel teli nagyelőadó hangversenyteremmé változott, izgalommal várva a „zene mestereit”.

Farsang időszakában szokásos vidám lakomák, bálok, mulatságok, népünnepélyek időszakát idézték a népzenészek a Farsang Széken című műsoruk betétdalaival. A Gergelyjárás hagyományát, az adományok gyűjtését, a tanulók iskolába hívogatását a kórus tagjai elevenítették meg Kodály Zoltán Gergelyjárás c. kórusművével. A Húsvét a keresztény világ legnagyobb ünnepe, Jézus kereszthalálának és feltámadásának emlékére. A húsvéti ünnep hagyományait a Ma van Húsvét napja című dallal hozták még közelebb a számunkra. Április 24-e, Szent György napja a tavasz kezdete, a kikelet ünnepe volt. Ezen a napon hajtották ki a telelő jószágot a legelőre, ekkor szegődtek el a pásztorok, kocsisok, cselédek. Az énekegyüttes  Bartók Béla Jószág-igéző kórusművével, a néptáncegyüttes tagjai pedig Somogyi botolóval és párossal tették érzékletessé a gyerekeknek a népi életmód e fontos eseményét. A régiek hiedelme szerint varázslatos volt Szent Iván napján az év legrövidebb éjszakája. Az, amikor szinte bármi megtörténhetett, a kívánságok teljesülhettek. A néphagyományokhoz illően – világszerte – örömtüzeket gyújtottak, melyeknek csodás erőt tulajdonítottak. Ezt a hagyományt láttuk megelevenedni a néptáncosok, valamint a Bárdos Lajos Magos a rutafa c. művének kamarakórus általi tolmácsolásában. Ezt követően természetesen nem maradhatott el a táncház sem, amely valamennyi gyermeket mozgásra és éneklésre csábított.

A gyermekekre gyakorolt hatás – öröm és lelkesedés – szinte leírhatatlan volt. A „hálás” közönség a tapsvihar mellé ütemes „vissza, vissza” felkiáltással jutalmazta a színvonalas, profi felkészültségű produkciókat. Vendégeink így „ráadással” zárták a délelőtti hangversenyt, ízelítőt adva a legszebb és a legkedvesebb dallamokból.

Huszár Istvánné

Vélemény, hozzászólás?

130412kakas

Rímbe szedett kakasok és bringák

130414szlovak

Tótasztal