in ,

Ünnepeltek a lánglovagok

130505tuzoltok

Május 4-e, Szent Flórián napja a lánglovagok ünnepe. A szarvasi tűzoltók idén egy kiállítás megnyitásával tették még emlékezetesebbé ezt a napot. A rendezvényen elismeréseket is átadtak.

Rendhagyó módon kezdődött szombaton délután a tűzoltók ünnepe. Mivel most ünnepeljük a Táncház napját is, ezért a Tessedik Sámuel Múzeum előtt Csasztvan András (aki cseppet sem mellékesen „A szarvasi kultúra lovagja”) néhány tánclépésre bíztatta a közönséget. Többen hajlottak is a dologra.

A múzeum földszinti termében berendezett tűzoltó-történeti kiállítás megnyitóján először Bíró Zoltán tűzoltó alezredes, parancsnok köszöntötte a megjelenteket. Mint mondta, éppen itt volt már az ideje, hogy csaknem harminc év elteltével ismét egybegyűjtsék és a nagyközönségnek is megmutassák, milyen eszközökkel dolgoztak régen, s milyenekkel dolgoznak ma a lánglovagok.

A kiállítás ötletgazdája Szabó László iparművész volt, aki saját festményeit és összegyűjtött makettjeit is elhozta a tárlatra. Amint azt Bíró Zoltántól megtudtuk, az anyag összegyűjtésében nagy segítséget nyújtott Montvajszki László, a szarvasi parancsnokság korábbi vezetője, valamint Bohák János tűzoltó őrnagy és mások is.

A megnyitón részt vett Babák Mihály polgármester, aki megköszönte a tűzoltók áldozatos és nehéz munkáját.

A rendezvényen elismerő oklevelet adtak át Galát Jánosnak (aki éppen ma ünnepli 50. születésnapját). A százados 21 éve tartozik a szarvasi tűzoltóság kötelékébe, 2007. óta szolgálatparancsnoki beosztásban dolgozik.

Könyvjutalmat vehetett át a békésszentandrási Hunyadi János Katolikus Általános Iskola öttagú csapata, amely az előkelő harmadik helyen végzett az országos katasztrófavédelmi ifjúsági versenyen. A csapat tagjai: Olasz Éva, Kanti Anna, Molnár Dorottya, Olasz István, Herceg Ádám. Felkészítőjük Gere Éva Ildikó tanárnő.

Ugyanezen a versenyen a középiskolás korcsoportban a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium csapata a 7. helyen végzett, így ők is könyvjutalomban részesültek. A csapat tagjai: Bagi Ivett, Demeter Barbara, Turcsányi Luca, Rába István. Felkészítőjük Gere Éva Ildikó tanárnő és dr. Mészárosné Verók Mária tanárnő. A díjakat Szarvas Város Önkormányzata ajánlotta fel.

A szombaton megnyílt kiállítás betekintést enged az 1892. óta működő tűzoltóság munkájába. Megsárgult dokumentumok, megkopott formaruhák és a tüzek oltásánál használt különféle eszközök mesélnek az egykori és a mai lánglovagok életéről. A tárlat június 30-ig látogatható.

Vélemény, hozzászólás?

130505szekely

Elballagtak a székelyesek

Bronzérmesek a HC serdülői