in ,

Bokrétával avatták a szarvasi lúdfeldolgozót

Lúdland

Régi hagyományokat felelevenítve, bokrétaünneppel avatták fel ma délután az orosházi székhelyű Lúdland Kft. szarvasi feldolgozó üzemét. A 100 százalékban magyar tulajdonú vállalkozás 45 ember számára teremtett új munkahelyet.

A Lúdland Kft. története éppen tíz esztendővel ezelőtt, 2003-ban kezdődött. A cég alapítása után először egy libahizlaló farmot hozott létre Tótkomlóson, majd hamarosan előhűtött, darabolt kacsa és liba termékekkel jelentek meg a piacon. A Gourland márkanevet ma már idehaza és külföldön egyaránt jól ismerik.

Varga Artúr, a Lúdland Kft. ügyvezetője a mai átadási ünnepségen elmondta: 2010-ben döntöttek úgy, hogy a bérgyártatás mellett saját feldolgozó üzemet is létrehoznak. Több lehetséges helyszínt megnéztek, végül Szarvas mellett döntöttek. Ennek oka a város részéről mutatott pozitív fogadtatás és a már meglévő, magas színvonalú infrastrukturális és szakmai környezet.

Babák Mihály, Szarvas polgármestere köszöntő beszédében hangsúlyozta: több ok miatt is örülnek annak, hogy a Lúdland Kft. itt építette fel üzemét. Egyrészt új munkahelyeket teremt, másrészt iparűzési adót fizet majd a város kasszájába, harmadrészt pedig termékei révén növeli Szarvas ismertségét, jó hírnevét.

Az üzem építése tavaly kezdődött meg a város szélén, az Orosházára vezető út mellett. A fejlesztéshez az Európai Unió és a magyar kormány több mint 403 millió forint támogatást nyújtott. A közelmúltban a cég már be is jegyeztette az Artfood márkanevet, melynek égisze alatt újszerű, innovatív termékcsaládokkal szeretnének megjelenni a hazai és külföldi piacokon. Kacsa- és libamájkonzerveket, készételeket, füstölt, sütött és főtt termékeket, felvágottakat, szalámikat, sonkaféléket gyártanak majd. Varga Viktor jelezte azt is, hogy a liba és a kacsa mellett hamarosan a csirkéből és pulykából, később pedig szarvasmarhából gyártott készítményekkel is megjelennek a piacon.

Igazi gasztronómiai újdonságok is készülnek majd Szarvason. Olyan korszerű technológiát vásároltak ugyanis, amely alkalmas a kóser (zsidó) és a halal (muszlim) konyha speciális követelményeinek kielégítésére is.

Varga Artúrtól megtudtuk, hogy az üzemben várhatóan július közepén kezdődik meg a munka. Addig még hátravan a gépek beszerzése (a technológia mintegy egyharmad részét már leszállították) és a dolgozók felvétele. Az üzemben 40-45 ember kap munkát.

Vélemény, hozzászólás?

Képviselői fogadóóra: támogatásokról és az M44-esről is szó esett

A haani csoport a reptéren

Herzlich Willkommen in Haan