Connect with us

Oktatás

Csodák palotája a Benkában

Bankások kísérleteznek
Bankások kísérleteznek

A természettudományok alapvető ismereteinek elsajátítása napjainkban fontosabb, mint eddig bármikor. Ezért is szerzett számunkra nagy örömöt, amikor értesültünk arról, hogy iskolánk, a Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola és Óvoda a Nemzeti Tehetségprogram által támogatott „Csodák palotája a Benkában” címmel beadott pályázatunk nyertes lett. Két és fél hónapon keresztül, 16 diákunk vehetett részt az érdekes programsorozaton.

Pályázatunk témaválasztásának elsődleges szempontja volt, hogy már 4. osztályos kortól felkeltsük az érdeklődésüket a tanulóknak a fizika, a kémia és biológia iránt. Ahhoz, hogy megértsék tanulóink a körülöttünk lévő világ természeti jelenségeit tudományos műveltségre kell szert tenniük. Gazdagító programunk fő motívuma a kísérletezés volt, mely segít e műveltség megszerzésében. A kísérletek önmagukban is motiváló hatásúak. Ha azonban a vizsgált jelenség bemutatása mellett még meglepő eredménnyel is szolgálnak, különösen hatékonyak.

Kísérletezéseink során az iskolában található taneszközök mellett a jelenségek bemutatásához olyan eszközöket is használtunk, amelyek a háztartásban vagy a ház körül is megtalálhatók. Ezzel az eljárással azt sugalltuk tanulóink számára, hogy a fizikai, kémiai és biológiai jelenségek „körülvesznek bennünket”, mindennapjaink részét képezik. Egyúttal segítettük az otthoni kísérletezést oly módon is, hogy a tanulók – a közölt leírás és fényképek alapján – a környezetükben található eszközökkel el tudják végezni a kísérleteket.

A foglalkozások jó légkörben, a tanulók aktív bevonásával történtek.

A pályázat részét képezte a Körös-Maros Nemzeti Parkban tett látogatásunk, ahol vezetőnk sok érdekességet mutatott meg számunkra a tanösvényen való sétánk alkalmával.

Két vidéki kiránduláson is részt vettünk. Budapesten ellátogattunk az új helyre költözött Csodák Palotájába, ahol önfeledten vették birtokukba a gyerekek az ott kiállított érdekesebbnél érdekesebb kísérleti eszközöket. A Tropicariumban az akvárium volt a legnépszerűbb a gyerekek körében.

Szegeden a nemrégiben megnyílt Interaktív Természettudományi Tudástárban jártunk. Itt a kiállítás megtekintése mellett előadást hallhattunk érdekes állatokról, és a „Próbáld ki laboratórium”-ban olyan kémiai különleges kísérleteket végeztek diákjaink. A szegedi utunk végén az MTA Szegedi Biológiai Központjának biológusai adtak betekintést az ott folyó tudományos kutató munkába.

Reméljük, hogy ezekkel a tevékenységekkel, foglalkozásokkal minél több tanulónk kedveli meg a természetet, a természettudományi tantárgyakat.

Juhászné Kurucz Edit

Népszerű

Újratervezés

Oktatás

Szántosi Dávid (Forrás: Benka) Szántosi Dávid (Forrás: Benka)

Benka: Magyarország jó tanulója, jó sportolója 2019

Oktatás

Rendhagyó ballagás a Benkában

Oktatás

Na melyik a legjobb suli?

Oktatás

A rovatot támogatja:

Archívum

Kategóriák

Friss

Hirdetés

Connect