Connect with us

Hírek

Vízre tették a személyszállító hajót – Gyomaendrőd és Szarvas között viszi majd az utasokat

Székely János és a Boglár nevű sétahajó
Székely János és a Boglár nevű sétahajó

Békés megye legnagyobb személyszállító hajóját tették vízre szombaton reggel Gyomaendrődön, az endrődi híd mellett. A 70 férőhelyes hajó nemsokára Szarvasra is szállítja majd a turistákat.

Az, hogy sétahajójárat indul az élő Körösön Gyomaendrőd és Szarvas között, egy gyomaendrődi és egy mezőtúri vállalkozónak – Székely Jánosnak és Csikász Lajosnak – köszönhető. Ők vásárolták meg a Balatoni Hajózási Zrt.-től a Boglár nevű sétahajót, amely korábban a magyar tenger vizét szelte.

– A hajó egy hosszabb és egy rövidebb útvonalon közlekedik majd. A rövidebb az endrődi hídtól a gyomai hídig tart, a hosszabb pedig Endrődről Szarvasra. A vízre tétel után a következő lépés a műszaki vizsgáztatás. Reményeink szerint ez augusztus elején megtörténik, így 20-án már tudjuk szállítani a kirándulókat – avatott be terveikbe Székely János. Hozzátette: idén még csak néhány próbajáratot terveznek, az állandó sétahajójárat jövőre indul. (A próbajáratokról augusztusban a 70/323-6389-es számon lehet információkat kérni.)

Székely János és Csikász Lajos hosszabb távú tervei között szerepel két korszerű, horgászbungalókkal és turistaszállóval is rendelkező hajókikötő építése. Az egyik Gyomaendrődön, az endrődi híd lábánál, a másik pedig Szarvas mellett, a mezőtúri kompnál épül majd. Ehhez azonban még anyagi forrást kell szerezniük. Egyelőre a kikötéshez szükséges stégek készültek el, ezeket az első próbajárat indulása előtt teszik majd vízre. Szarvason egyelőre a komp szarvasi oldalára, a régi hajókikötőhöz szállítják majd az utasokat. Innen aki igényli, az kerékpáron látogathat el az arborétumba, a hajó állandó felszereléséhez ugyanis negyven bicikli is tartozik.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Madács Szabolcs és Novodomszky Éva (Fotó: Madács Szabolcs) Madács Szabolcs és Novodomszky Éva (Fotó: Madács Szabolcs)

Hajra fel! – a négy fal között

Szarvas

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Csak mementó maradt az arborétum kétszáz éves tölgyéből

Szarvas

Hartayt most sem hagyta el a humora

Irodalom

Seidl Ambrus (1956-2020) Seidl Ambrus (1956-2020)

Seidl Ambrus (1956-2020)

in memoriam

A rovatot támogatja:

Archívum

Kategóriák

Friss

Hirdetés

Connect