in , ,

Miska bácsi számára ma is a föld a legfontosabb

Búzás Mihály

A Békés Megyei Önkormányzat Molnár Sándor-emléklapot adományozott Búzás Mihálynak, a Szarvasi Gazdák Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesülete tagjának. Az elismerést Farkas Zoltán, a megyei önkormányzat elnöke adta át kedden délelőtt a szarvasi városházán.

Molnár Sándor neve a kuláküldözés korszakából maradt fenn a történelemben. Ő volt az a köröstarcsai gazda, aki a jól végzett munka után ebédjét szerette volna megmelegíteni a határban, de egy „jóakarója” feljelentette szándékos gabonaégetés miatt, ezért koholt vádak alapján elítélték és kivégezték.

A Békés Megyei Önkormányzat – ahogyan ezt Farkas Zoltán a keddi rendezvényen elmondta -, minden év július 15-én megtartja a Molnár Sándor emléknapot. Ezen a napon az 1948-tól az 1960-as évek első feléig tartó időszak áldozataira emlékeznek.

– A kuláküldözés, az államosítások, a beszolgáltatási rendszer, a börtönbüntetések sokakat megnyomorítottak. A Molnár Sándor-emléklappal erkölcsi elégtételt szeretnénk adni az áldozatoknak – mondta Farkas Zoltán. Az átadási ünnepségen jelen volt Kónya István, a megyei közgyűlés alelnöke és Závoda Ferenc, a Szarvasi Gazdák Hagyományőrző Egyesületének elnöke is.

Búzás Mihály az emléklap átvétele után elmondta: kemény időszakot élt át a kuláküldözés korszakában.

– Nehéz elmondani, milyen fájó dolog, amikor az embernek szinte mindenét egy tollvonással elveszik. Velünk is ez történt. Édesapámnak 15, édesanyámnak 5 hold földje volt, mindet vitték. Ma sem szívesen beszélek erről az időszakról, de az, hogy most megkaptam ezt az emléklapot, megható számomra – mondta a 77 esztendős Búzás Mihály, akinek ma is mindene a föld. Fiával együtt 21 hektáron gazdálkodik a szarvasi határban. Reggelente első dolga, hogy körüljárja a földjeit, megnézze milyen a termés, mikor lehet aratni.

Búzás Mihály életéről részletesen is olvashatnak a Szarvasi Krónika legutóbbi számában.

Vélemény, hozzászólás?

Radnóti naplója

Ígéretes futtball-tehetségek Szarvason