in ,

„Ha nincs gyökerünk, elvisz a szél”

Sinka Imre, Békésszentandrás polgármestere a megnyitón

„Ha nincs gyökerünk, elvisz a szél” címmel háromnapos nemzetközi konferencia kezdődött tegnap Békésszentandráson. Az önkormányzat Európai uniós támogatást nyert a rendezvény megszervezéséhez és lebonyolításához.

A konferenciára Békésszentandrás testvértelepüléseinek delegációit hívták meg. Kishegyesről, Simonyifalváról és Körösfő-Nyárszóról egyaránt népes csapat érkezett.

A megnyitó ünnepséget a Körös Művelődési Házban tartották, ahol elsőként Sinka Imre, Békésszentandrás polgármestere köszöntötte a vendégeket.

– Békésszentandrás Magyarország egyik legszebb települése, s nagyon gazdag történelmi múlttal rendelkezik. A szentandrási szőnyegek az ország és a világ számos pontján ismertté tették településünk nevét – hangsúlyozta a polgármester. Hozzátette: az összefogás napjainkban is nagyon fontos, csak így lehet előre haladni.

Juhász Bálint, a Kishegyesi Helyi Közösség Tanácsának elnöke tréfásan arról beszélt, hogy talán most többen jöttek „visszafoglalni” Békésszentandrást, mint ahányan annak idején innen a Vajdaságba mentek, hogy megalapítsák Kishegyest. A népes csapatban ott van a Rizgetős táncegyüttes, de eljött a helyi focicsapat és a kézilabdások is, szombaton pedig megérkezik Rúzsa Magdi és természetesen énekel is majd.

Halász Tibor, Simonyifalva polgármestere szintén a közös történelmi gyökereket emelte ki. Az 1882-ben, Simonyi óbester birtokán megalapított Simonyifalván ugyanis szintén szerephez jutottak a békésszentandrási telepesek.

Antal János, Körösfő-Nyárszó polgármestere röviden bemutatta Szentandrás újdonsült testvértelepülését. Mint mondta, a körösfői emberek törekvőek, szeretnek dolgozni és jó szívvel fogadják a vendégeket.

A rendezvény résztvevőit köszöntötte Dankó Béla, az V. számú választókerület országgyűlési képviselője, Babák Mihály, Szarvas polgármestere és Gaál Roland, a Szarvasi Járási Hivatal elnöke is.

A megnyitó után kezdetét vette a konferencia, melyen elsőként Hévízi Róbert, a Békéssy János Helytörténeti és Hagyományőrző egyesület elnöke tartott előadást a hagyományok ápolásáról és a civil szervezetek jövőjéről.

A konferenciához kapcsolódóan a könyvtár galériáján fotókiállítás nyílt. Ennek keretében a négy település – Kishegyes, Simonyifalva, Körösfő-Nyárszó és Békésszentandrás – mutatkozik be a nagyközönségnek.

A tanácskozás szombaton és vasárnap is folytatódik. Szó lesz többek között az önkormányzatiságról, a diákönkormányzatok szerepéről, s arról is, hogy a nyugdíjasok miként tudnak aktív közösségi életet élni.

Vélemény, hozzászólás?

Újra lendületben a kézilabdás lányok

A “magyar hal” közepe Szarvason van