in , ,

“Ha eddig eljöttél, ne add fel!” – IRONMAN az édesanya szemével

Gácsi Ágnes és Badar Gergő

Két éve elém állt, és azt kérdezte: mit szólnál, Anya, ha elindulnék az ironmanen? Legyintettem, és azt gondoltam, nem fogod túlélni!

Az évek alatt az eredmények jöttek, Gergő hónapról hónapra fejlődött, és nem tágított. 2013 január végén bejelentette, neveztem. Képességeivel, erőnlétével, kitartásával tisztában voltam, a kérdés végig bírja-e csinálni? Folyamatosan készült, sok verseny Qadratlon Világkupa I. hely, Balaton Man (ahol Szilágyi Péter 1,9 km úszás, Badar Gergő 90 km kerékpár, Csernus Csaba 21 km futásban Országos Bajnoki címet nyertek csapatban), de az ironman a képzeleteket is felülmúlta, mint fizikálisan, mint mentálisan.

Pénteken, a XXIV. IRONMAN Országos Hosszútávú Triatlon Verseny előestéjén érkeztünk izgatottan Nagyatádra. A csapat is megérkezett, volt aki Pestről, Békésszentandrásról, Szarvasról, Szegedről jött. Ki jótanáccsal, ki hátbavágással, ki csendesen biztatta, de mindenki sejtette, Ő megcsinálja.

Én tudtam, neki nem a túlélés a cél, hanem az első 10 közé kerülni. Szombat reggel korán keltünk, mert a rajt, ahol az úszás kezdődött 40 km-re volt a szálláshelytől. A víz kristálytiszta, élénk színű, és kellemes hőmérsékletű volt. Az úszástól nem féltünk, hiszen Farkas István vezetésével a Szegedi Titánosokkal készült fel. Órákkal előtte felmértük a terepet, a távot. Hatalmas volt a hangulat, ami fokozta a versenyzők és a segítők lelkesedését. Gergő a rég megszokott nyugalommal és alázattal állt rajthoz. A pap megáldotta a mezőnyt, eldörrent az ágyú, és elindult az 540 egyéni versenyző. Pofánvágáson, hátbakönyöklésen, és vízaláhúzáson átesve, kezdetét vette az első úszókör, ami 2-szer 1,9 km volt. Pontosan 1 óra alatt úszta le a 3800 métert, és utánuk indultak a csapatversenyzők, ahol legjobb barátai Kovács László 3,8 km úszás, Nagy Károly 180 km kerékpár, és Kovács Tamás 42,195 km futás teljesítésére vállalkoztak. A depózás 2 perccel későbbre sikerült Gergőnek a rajtszám lecsúszása miatt, de a kerékpáros szakaszon ez bármikor behozható idő volt. Kezdetét vette az első nagy kör, ami 75 km-ből állt. A vízből Szilágyi Péter, a szegedi 23 éves fiú, aki egy évig erre a versenyre együtt készült Gergővel 13-ként, míg Gergő 24-nek szállt ki a vízből. Nehezen lehetett eljutni Nagyatádra a kísérőknek, hiszen mindenki aki versenyzett, lelkes csapattal érkezett, akik siettek segíteni ezeknek a nagyszerű embereknek. Bejutni, a biciklis pályát megközelíteni nem volt egyszerű, de a tavalyi velencei Hosszútávú Triatlon Verseny után már annyi tapasztalattal rendelkeztünk, hogy tudtuk merre, és miként kell a segítség. A kerékpáros szakasz 180 km-re fel volt osztva, így Gergőt óránként láttuk elhaladni. Tűző nap, 38 fokos meleg, ahol az aszfaltba szinte beleég a gumi, és én csak aggódtam, hogy minden rendben van-e vele. Körönként intett a fejével, igen jól vagyok. Már a biciklis depóban vártuk, és számoltuk, tudtuk hamarosan be kell érkeznie. Kifutott a kerékpárdepóból könnyedén, de tudtam 9 futókörön keresztül ezt végig kell néznünk. 3 körön keresztül szépen futott, már messziről megismertük gyönyörű futásáról, így is, hogy már 15 km a háta mögött volt. A 4. körnél megijedtem az arcát látva, és amikor lehetőség volt rá sós paradicsomot, és hideg frissítőt adtam a kezébe. Végig néztem a kínokat az arcán, amit csak egy anya lát, aki ismeri a gyermeke arckifejezését. Ott megijedtem, féltem, sírtam. Erre a látványra én sem voltam felkészülve. Vártam a következő kört, és édesanyámba, páromba, Orsiba kapaszkodva próbáltam rendet rakni a fejemben, hogy erős legyek a következő frissítésnél. Még 5 kör! A pokol! De Ő jött, olyan könnyedséggel, szépséggel, ami egy anyának a legszebb látvány. Badar Gergő megcsinálta! Igen! Lehetetlen!? Az első ironman-on indult, abszolútban 6. helyezés, F20-ban ORSZÁGOS BAJNOK! Büszke vagyok a fiamra, Badar Gergőre!

Mindenkinek megköszönöm akik segítették Őt, pár jótanáccsal, felkészüléssel. A NAGYMAMÁNAK, aki Csongrádon az edzési időszakban a kapuban várta az unokáját, majd Gergő kerékpárral indult tovább Szarvasra. És a barátoknak akik mindig mellette álltak.

Ő nem azt akarta, hogy végig csinálja, Ő győzni ment oda. Amíg csak hallja azt a szót az ember, hogy IRONMAN nem tudja felfogni. De amikor látja, és ott van, és a szíve együtt dobban a versenyzőkkel, amikor az utolsó pohár víznek is hatalmas értéke van, amikor az orvos odamegy a maratonistához, akit már csak a szíve visz előre, a lábai nem, és azt mondja: “Ha eddig eljöttél, ne add fel!”, majd 10 percig fut vele.

Bajnokok mind, mert megcsinálták, maga az út a cél!

Egyesülete: IRONTEAM

Támogatói: DUNAASZFALT, NYÚLCIPŐ bolt

A teljesítménye: 1 óra úszás, 4 óra 48 perc kerékpár, 3 óra 21 perc futás, tehát a megtett idő 9 óra 15 perc.

Gácsi Ágnes

Vélemény, hozzászólás?

Emberek a vízért, a halért és az emberekért

Hány méter a szeretet?