in ,

Tanszervásárlás: idén is az utolsó napokra hagyják a szülők

Tanszervásárlás

Tanszert vásárolni ma már nem csak a papír-írószer boltokban, hanem a nagyáruházakban, sőt még interneten is lehet. A legtöbben azonban napjainkban is az írószer üzleteket keresik fel, legalábbis ez derült ki körutunkon.

Elsőként a Kossuth-téri Zsapír Bt. boltja előtt szólítottunk meg egy hölgyet, Szekeresné Vaskor Tündét, akitől meglepő választ kaptunk. Kiderült, csak nyomtatványokért tért be az üzletbe, ugyanis a tanszereket mindkét gyermekének – a 6. osztályos Zoltánnak és a 9. évfolyamos Tündének – interneten rendelte meg.

– Sok mindent vásároltam már webáruházakban, s eddig pozitív tapasztalataim voltak. Éppen ezért döntöttünk most úgy a barátnőmmel, akinek szintén két gyermeke van, hogy közösen rendeljük meg a tanszereket az interneten. A négy tanszercsomagot egy postaköltséggel tudjuk megvásárolni, s összességében így kevesebbe kerül, mintha valamelyik papírboltban vásárolnánk – mondta a szentandrási hölgy. Hozzátette: a békésszentandrási általános iskolában (ahová Zoltán fiuk jár) minden diák ingyen kapja a tankönyveket, így csak a gimnázium 9. osztályát kezdő lányuk számára kell könyvcsomagot venniük. Ez azonban igen drága, 37 ezer forintba kerül. Összességében mintegy 70 ezer forintot költ a család a két gyermek iskolakezdésére.

Odabent a papírboltban kiderült: a többség jobban szereti megnézni, kézbe venni a füzeteket, írószereket. Így van ezzel Benyó Eszter is, aki a 6. osztályt kezdi hamarosan a Szlovák Általános Iskolában. Édesanyjával együtt állították össze a listát, melynek segítségével most könnyebb a bevásárlás.

– Iskolatáskát nem kell vennünk az idén, jó lesz a tavalyi, így kevesebbet költünk. Anyu szerint körülbelül harmincezer forintba kerül az iskolakezdés – mondta a kislány, miközben a füzetek között válogatott.

Zsapka Györgyné, a papír- és írószerbolt vezetője elmondta: mint minden évben, idén is augusztus 20. után jönnek a legtöbben tanszereket vásárolni. Ez az az időszak, amikor az emberek többsége már hazatér a nyaralásból, s a vásárlást nem lehet tovább halogatni, mert mindjárt kezdődik az iskola.

– Teljes készenléttel várjuk a vásárlókat. Ezekben a napokban minden alkalmazottunk a pult mögött áll és készséggel segít a vásárlásban – mondta Zsapka Györgyné.

Ellátogattunk egy másik írószer-üzletbe, a Béke utcai Papirusz Kereskedésbe is, ahol először az eladóval, Héder Andreával beszélgettünk.

– Augusztus közepén már elkezdődött a roham, de ez minden évben így van, a szülők többsége az utolsó pillanatra hagyja a vásárlást. Úgy vélem, ennek elsősorban anyagi okai vannak. Idén nyáron még a tankönyveket is előre ki kellett fizetni csekken, emiatt sem tudtak korábban gondolni az írószerek megvásárlására – mondta Héder Andrea. Hozzátette: az, hogy néhány éve már a multik polcain is megjelentek az iskolai füzetek, sok vásárlót elvisz. Véleménye szerint a multik beszerzési ár alatt adják a füzeteket. A papírboltokban azonban nem csak árut, hanem tanácsot, segítséget is kaphatnak a vevők, ez nagyon fontos szempont – hangsúlyozta az eladó.

Közben néhány vásárló is érkezett a boltba. Egyikük, Nagy István kérdésünkre elmondta: ő már korábban elintézte a nagybevásárlást, s most csak azért jött, hogy borítót vegyen a tájékoztató füzetére (egykor ezt a kis füzetet hívtuk ellenőrzőnek).

– A Benka Gyula Evangélikus Általános Iskolába járok, s már nagyon várom az iskolakezdést. Nem annyira a tanulás miatt, hanem inkább azért, hogy újra találkozhassak a barátaimmal – mondta a 7. osztályos diák.

A képek augusztus 22-én készültek.

Vélemény, hozzászólás?

Jubileumi kézimunka-kiállítás nyílt

Klimaj-bombával maradt itthon 1 pont