in , , ,

Színészpalánták Shakespeare komédiában

Fabó Gergő (Oberon) és Oláh Gergő (Puck)

Péntek kora este a Chován Kálmán Művészeti Alapiskola drámatagozatának növendékei játszották el Shakespeare Szentivánéji álom című komédiájának keresztmetszetét. Dósa Zsuzsa dramaturgiája és rendezése alapján. A felkészítő tanár a „drámások” vezetője Brachna Irén volt.

A darabot a múzeumok éjszakája keretében mutatták be június 21.-én, a múzeumok éjszakája előestéjén a Tessedik Sámuel Múzeumban, a múzeum megrendelésére. Az előadás akkor is nagyon nagy sikert aratott.

„Szent Iván vagy Keresztelő Szent János napja június 24., annak előestje, a 23-áról 24-ére virradó éjszaka a Szentivánéj. Az év legrövidebb éjszakája egyben a legmisztikusabb is: ilyenkor a valóságon túli világ kapui tárva-nyitva vannak, tündérek, koboldok, szellemek bóklásznak az emberek közt, fények gyúlnak az éjszakában és lángra lobbannak a szívek. Szentivánkor minden megtörténhet!” Olvasható a life.hun.

Pontosan ez történ a darabban is, amely több szálon futott, a szálak alaposan összegubancolódtak, hogy a végére minden a helyére kerüljön. A darab emberekről és tündérekről szólt. Szerelemről és csalafintaságról, apró tréfáról.

Lysander szerelmes Hermiába, akit apja, Egéus az athéni törvények szerint Demetriushoz akar kényszeríteni, mivel a lány ellenkezik az apa Theseushoz, Athén urához fordul segítségért. Theseus ítélete az apának kedvez, ezért a két szerelmes elszökik, hogy egy másik városban kössenek házasságot, Lysander és Hermina elárulják tervüket Helénának, aki szerelmes Demetriusba. Heléna elfecsegi a titkot Demetriusnak, aki üldözőbe veszi a szerelmeseket, őt viszont Heléna követi az erdőbe. De az erdő is rejt meglepetéseket. A tündérvilágban Oberon és Titánia is civódik ezért Oberon, Puck segítségével megtréfálja Titániát. De látva Heléna és Demetrius veszekedését, Demetriusra is ugyanaz vár, mint Titániára vagyis amikor felébred szeresse meg azt, akit először meglát. Eközben öt mester próbál egy színjátékot az erdőben (A takács, az ács, az asztalos, a fúvó-foldozó, és az üstfoldozó.) Zuboly, a takács Pucknak köszönhetően szamár fejet kap és Titánia amikor felébred beleszeret Zubolyba, a szamárba. De Heléna és Demetius esetében elvéti a varázslatot Puck és Lysander szemébe csöpögtet, aki felébredvén Helénát látja meg elsőnek és szerelmet is vall a lánynak. De Demetrius, szintén varázslat alatt szerelmes lesz Helénába. Szóval ismét ketten egy lányért „harcolnak”, csak most Helénának hívják. A darab végére Oberon és Puck varázslattal rendet tesz. Oberon kibékül Titániával, Lysander megkapja Herminát és Heléna Demetriust. Zubolyból ismét takács lesz.

Fergeteges előadást láthatott a Cervinus Teátrum nézőközönsége. A utolsó három héten ez a negyedik színházi előadás, amit láttam és ez az előadás simán megállta helyét a „nagyok” között számomra. A teljes előadás pörgős, érdekes volt. A gyerekek remekül alakították szerepüket. Jó volt a díszlet, a jelmez. Brachna Irén és Dósa Zsuzsa remek munkát végzett tanítványaikkal. Minden szereplő a maga alakította karaktert jól hozta, szinte lubickoltak a szerepekben talán ezért is éreztem azt, hogy egy nagyon jó előadást látok. Remélem lesz folytatás, ahogy a Chován Kálmán Művészeti Alapiskola zenészei is bemutatkoznak időről időre, a képzőművészetet választóknak is van kiállítása, jó lenne hagyományt teremteni a „drámások” részére is egy-egy előadás létrehozásával a Cervinus Teátrummal közösen. A ma esti közönség biztosan egyetért velem.

A szereposztás a következő volt:

Athéni lakosok:
Theseus, Athén ura: Búzás Balázs
Egéus, Hermia atyja: Rába István
Hermia, Egéus lánya, szerelmes Lysanderbe: Horváth Edit
Lysander, szerelmes Hermiába: Fabó Márkó
Demetrius, szerelmes Hermiába: Nánási Attila
Heléna, szerelmes Demetriusba: Hajas Fruzsina
Hippolyta, amazonkirálynő, Theseus menyasszonya: Kovács Anikó

Mesterek:
Vackor, ács: Babák Bence
Gyalu, asztalos: Rába István
Zuboly, takács: Molnár Dániel
Dudás, fúvó-foldozó: Baráth Benjamin
Orrondi, üstfoldozó: Buzás Balázs

Tündérek:
Oberon, tündérkirály: Fabó Gergő
Titánia, tündérkirálynő: Kőrösi Berta
Puck: Oláh Márkó
Babvirág, tündér: Kovács Anikó
Mustármag, tündér: Pekár Edina

Felkészítő tanár: Brachna Irén
Dramaturg, rendező: Dósa Zsuzsa

Útépítések kezdődnek az Ótemetőben

Nőkről, egészségről, önbizalomról szólt ez a nap