in , ,

Nőkről, egészségről, önbizalomról szólt ez a nap

Soma

Nőnek lenni jó! – ez volt a mottója a szarvasi Életmód Egyesület által meghirdetett szombati, egész napos programnak. Akik részt vettek rajta, sok mindent tanulhattak. Többek között Soma Mamagésától (azaz Spitzer Gyöngyitől) azt, hogy kár az életet arra elfecsérelni, hogy másoknak akarjunk megfelelni.

A program háziasszonya Novodomszky Éva, az MTVA műsorvezetője volt. Helyszínül a Cervinus Teátrum szolgált, ahol a nap során a nőgyógyászati szűrések jelentőségétől kezdve a fogamzásgátláson át az intimtornáig sokféle, a nőket érintő témákban hangzottak el előadások. Szó esett arról is, milyen hatással lehet a tánc a párkapcsolatokra. Ehhez egy táncos pár, Ancsa és Péter salsát lejtett a színpadon. Az intézmény előterében az egészséges életmóddal kapcsolatos termékeket – mézet, különböző csírákat, bioszappanokat – vásárolhattak az érdeklődők. Lehetőség nyílt (köszönhetően a Járási Népegészségügyi Intézetnek) testtömegindex-, vérnyomás- és testzsírmérésre is. Két szerencsés hölgyet pedig a nap folyamán átváltoztattak, azaz hozzáértő kezek új firizurát, sminket varázsoltak rájuk és új ruhát is ölthettek.

A művelődési ház mögötti parkolóban egész nap ott parkolt a Magyar Rákellenes Liga emlőrák-szűrő busza. A lehetőséggel igen sok nő élt. Egyikük, Krajcsoviczné Jancsó Mária kérdésünkre elmondta: fontosnak érzi, hogy egészsége érdekében rendszeresen részt vegyen a különböző szűréseken.

– Sajnos ismeretségi körömben három nő is mellrákos volt, közülük ketten meghaltak. Ha megelőzhető a baj, akkor meg is kell tennünk mindent ennek érdekében – mondta Mária.

Nyemcsokné Skorka Márta, az Életmód Egyesület elnöke, egyben a rendezvény főszervezője a program félidejében kérdésünkre kicsit csalódottan nyilatkozott. Mint mondta, bízott abban, hogy sokkal többen eljönnek.

Mindenesetre a „sztárelőadó”, Soma Mamagésa előadására azért legalább százötvenen beültek a színházterembe. Soma pedig ezúttal is kirobbanó energiával beszélt arról, hogyan növelhetjük önbizalmunkat, hogyan élhetünk teljes életet. Hadd említsünk meg előadásából egyetlen kiragadott példát, ami talán sokakat elgondolkodtat. Egy angol írónőt idézett, aki korábban három évtizeden át dolgozott olyan kórházi osztályon, ahol végső stádiumban lévő betegeket kezeltek. A harminc év alatt sok ezer embernek tette fel ugyanazt a kérdést: mi az, amit másképp csinálna, ha újrakezdhetné az életet, mi az, amit a legjobban megbánt? A válasz az esetek 99 százalékában ugyanaz volt: azt bánják a legjobban, hogy elfecsérelték az életüket arra, hogy másoknak akartak megfelelni.

Spitzer Gyöngyi előadására szintén a nők ültek be a közönség soraiba. Nem csoda hát, hogy Soma szeme felragyogott, amikor a széksorok között felfedezett egy férfit is. Történetesen a polgármesterünk, Babák Mihály volt az. Ezúttal nem a várost képviselte, hanem érdeklődőként jött el.

Vélemény, hozzászólás?

Színészpalánták Shakespeare komédiában

Tarolt az ifi, nyertek a nagyok