in ,

Közösségi szolgálat, pozitív tapasztalatokkal

Tóthné Lipták Erzsébet intézményegység-vezető

A törvény szerint 2016. január 1. után csak azok a diákok bocsáthatók érettségi vizsgára, akik legalább 50 órát töltöttek közösségi szolgálatban. A Székely Mihály Szakképző Iskola diákjai közül már sokan végeztek különböző helyeken ilyen tevékenységet. Az eddigi tapasztalatokról hallhattunk azon a fórumon, melyet hétfőn délután tartottak a Fő téri iskola dísztermében.

A rendezvényre meghívták azon intézmények és egyesületek képviselőit is, amelyek partnerként részt vesznek a programban. Kohut Andrásné, a Székely Mihály Intézmény főigazgatója köszöntőjében hangsúlyozta: nagyon örülnek annak, hogy az intézmények, szervezetek pozitívan fogadták a kezdeményezést, s szívesen fogadják a diákokat.

A közösségi szolgálattal kapcsolatos legfontosabb információkat Tóthné Lipták Erzsébet intézményegység-vezető, a program iskolai koordinátora osztotta meg a jelenlévőkkel. Mint mondta, a szakképző iskolában eddig 47 diák összesen 427 óra közösségi szolgálatot teljesített. A legtöbben (24-en) a Szarvasi Polgárőr Egyesületben tevékenykedtek, de sokan választották helyszínül a Békés Megyei Körösmenti Szociális Centrumot és a békésszentandrási gondozási központot is. A kondorosi Többsincs Óvoda, a kunszentmártoni ÁMK óvodája, a Nagycsaládosok Szarvasi Egyesülete, a Szlovák Általános Iskola, Óvoda és Kollégium, valamint a református egyház is fogadott diákokat.

– Ez nem önkéntes munka, hanem közösségi szolgálat. Célja a tanulók érzelmi intelligenciájának, empátiájának, felelősségérzetének növelése. Bízunk abban is, hogy a fiatalok a közösségi szolgálat során szerzett tapasztalatok birtokában nagyobb eséllyel tudnak majd elhelyezkedni a munkaerő-piacon – hangsúlyozta Tóthné Lipták Erzsébet.

Ami az 50 óra teljesítésének ütemét illeti, arról a koordinátor elmondta: a 9. évfolyamon a diákok és szülők tájékoztatása a legfontosabb feladat, erre 5 órát szánnak. A 10. és a 11. évfolyamon 20-20 óra terepgyakorlat és 1-1 óra beszámoló (reflexió) a kitűzött cél. A 12. évfolyam során a diákok videók és naplók segítségével beszámolnak a közösségi szolgálat során szerzett tapasztalataikról.

A fórumon a partner egyesületek, intézmények képviselői is értékelték az eddigi tapasztalatokat. Mindannyian pozitívnak ítélték a Székely Mihály Szakképző Iskola diákjainak náluk végzett közösségi szolgálatát. A diákok felszólalásaiból pedig kiderült: ők is örömmel fogadták, hogy lehetőséget kaptak „felnőtt” feladatok elvégzésére. Volt aki együtt láthatott el szolgálatot a polgárőrökkel, mások idős embereknek segítettek szebbé tenni a napot, például felolvastak nekik, vagy sétálni vitték a kerekesszékes gondozottakat.

Tóthné Lipták Erzsébet elmondta: a program sikerét mutatja, hogy van olyan diák, aki már teljesítette a kötelező 50 órát, de jelezte, hogy szívesen végezne még további közösségi szolgálatot is.

Vélemény, hozzászólás?

Tisztelgés az esőben

Holle anyó havat hozott Szarvasra