in , ,

Holle anyó havat hozott Szarvasra

Holle anyó

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Dunaszerdahelyen született fiatalember, Varga Viktor, aki elhatározta, hogy Szarvason a Cervinus Teátrumban és a Békéscsabai Jókai Színházban magyar és szlovák nyelven is színpadra állítja, megrendezi Jacob és Wilhelm Grimm Holle anyó című meséjét, de egy kicsit felturbózva. Rátalált Belinszki Zoltán íróra, aki két gyermek apukájaként boldogan vállalta, hogy ír egy új történetet Holle anyóról. A történet elkészült, amiben a főelem a szeret volt. A történethez zene is kell – gondolta Viktor. A zene megkomponálását Gulyás Leventére bízta. Gulyás Levente gyermekek és felnőttek számára is szerzett már zenét és maga is gyakorló apuka, ezért örömmel kezdett a zene megírásához. A zenéhez táncokat is álmodott a rendező, ezért felkérte Vári Bertalan Harangozó-díjas táncművészt a táncok kigondolására. A mű, amit négyen álmodtak meg elkészült, és november 5-én be is mutatták a Cervinus Teátrum színpadán nem csak gyermekek részére.

A megszületett darab egy kicsiny faluba viszi el a nézőt, abban egy kicsiny házba, amiben egy asszony, a Mostoha (Kolti Helga) él a Csúnya édeslányával (Liszi Melinda) és a szép mostohalányával Ágicával (Tatár Bianka). Nekik segít két béreslegény Márkó (Benkő Géza) és Mirkó (Gulyás Attila). Egy másik dimenzióban figyeli a kicsiny ház mindennapjait Jakub (Vadász Gábor) és Holle anyó (Dósa Zsuzsa). A falu életét és Holle anyót is számtalan lakó segíti (VARIDANCE táncosai).

A Cervinus Teátrum kedden este zsúfolásig megtelt sok gyermekkel és sok felnőttel, akik jókat derültek a színpadon történt jelenetek láttán. Mert a Grimm mesénél jóval többet kaptak. A színpadon a színészek szívüket, lelküket beleadták a történet elmesélésébe. A címszereplő Holle anyó szerepe visszafogott volt. Dósa Zsuzsa nem vált főszereplővé. Alakítása így is nagyon jó volt, Dósa Zsuzsa kedden este egy új arcát mutatta meg a közönségnek. Holle anyó nagyon szerethető figura, hiszen nyitott szívvel szeretett és megértett mindenkit, még a Mostohát is, aki az igazi főszereplő lett a darabban. Mind az író, mind a zeneszerző a Mostoha karakterét írta erősebbre, hiszen számára írták a darab legerősebb és legszebb dalát, amiben a közönség is a szívébe zárhatta a Mostohát. Kolti Helga nagyon is szerethető Mostohát alakított, zseniálisan. Élt a színpadon, minden pillanatban energiabombaként alakította a Mostoha szerepét.

Márkó és Mirkó – Benkő Géza és Gulyás Attila – a két béres szerepében lubickolt. Láthatóan élvezték jól megírt szerepüket. Az ő párbeszédükön, csetlésükön, botlásukon jókat mulatott a közönség. Nagyon kedves, vidám figurát varázsoltak a színpadra. Mindketten kiváló alakítással. Jakub szerepét Vadász Gábor játszotta, aki nem először bizonyított a színpadon, most is felszabadultan, magabiztosan játszotta Jakub szerepét. Ágicát a cserfes, kedves, szép, mostohalányt, aki minden bántás ellenére szívéből szerette mostoháját Tatár Bianka alakította nagyon jó énekhanggal, szeretetre méltóan.

A Mostoha szerepe mellett a Csúnya lány figurája volt igazán jól megírt szerep. A Csúnya lánynak még nevet sem adtak, de karaktere erősebb volt Ágicánál. Liszi Melinda ki is használta a lehetőséget, annak ellenére, hogy szövege nem sok volt, de amikor színpadon volt figyelni kellett rá. Remek alakítást nyújtott!

A zene nagyon jó, ritmusos, hol andalító. Gulyás Levente megint valami nagyon jót, nagyon szépet alkotott. A nyitó zeneszám, a Mostoha dala, az út Holle anyóhoz dal mindkét szereplővel, Ágica és Jakub duettje vagy a finálé, amivel bezárult a kör első hallásra is nagyon élvezhető, kellemes zene.

A táncosok nagyon sokat tettek az összképhez. Nagyon jó volt a kemence és a fa „tánca”, de alkalmuk volt megcsillogtatni igazi tánctudásukat több jelenben is. Jelenlétük a színpadon színesítette az egész előadást. Belesimultak az előadásba.

Nagyon festői volt díszlet és a jelmezek is meseszépek voltak, mindkettő Jakub Branicky munkája. Nagyon kellemes érzés volt, hogy tele volt „hóval” a színpad.

Összességében egy fergeteges, nagyon jó előadást láthatott a szarvasi közönség. Ebben a számítógépes, mobilos, felpezsdült világban nagyon jó volt egy csepp nyugalom és szeretett. Aki ott volt ezt érezte. A közönség hosszú tapssal köszönte meg az előadást.

A történetben voltak meglepetések, amiket nem írtam le, mert december 1-jén lesz újra Holle anyó a Cervinus Színház színpadán, aki nem látta, annak is legyen újdonság. Érdemes megnézni!

A szlovák nyelvű bemutató november 28-án Békéscsabán lesz, a Jókai Színház Nagyszínpadán.

Vélemény, hozzászólás?

Közösségi szolgálat, pozitív tapasztalatokkal

Szállnak a darvak – naponta akár 800 kilométert is megtesznek