Connect with us

Internew

Szállnak a darvak – naponta akár 800 kilométert is megtesznek

Vonulnak a darvak

Az utóbbi napokban, hetekben egyre többször látjuk, ahogyan népes és hangos madárcsapatok hasítják az eget. A darvak igyekeznek telelőhelyük, Afrika felé. A nagy lilikek (vadlúd-faj) első csapatai is megjelentek már. Az őszi madárvonulásokról Kotymán Lászlót, a Körös-Maros Nemzeti Park természetvédelmi tájegység-vezetőjét kérdeztük.

– Mikor kezdődött és meddig tart a madárvonulás?

– A darvak vonulása szeptember végétől egészen december elejéig tart. Észak-Európából két útvonalon indulnak Afrika felé. Az egyik útvonal az atlanti partok mentén, a másik a Baltikumon és Magyarországon keresztül vezet.

– Magyarországon hol állnak meg pihenni és döntően mivel táplálkoznak itt?

– Európa belsejében néhány helyen szállnak csak le, ezek közül az egyik jelentős állomáshely a Kardoskúti Fehér-tó. Novemberben több hétre is megállnak itt pihenni. Elsősorban a kukoricatáblákon találnak táplálékot, a lehullott kukoricaszemeket szedegetik egészen addig, amíg a hó el nem borítja a földeket. Az éjszakákat a Fehér-tavon töltik, a vízen biztonságban érzik magukat. Az utóbbi években egyre több telel át Kardoskút térségében, a Vásárhelyi-pusztán, ezek száma a néhány száztól néhány ezerig, kivételes esetben 20 ezerig terjed.

– Úgy tudom, Kardoskúton a természetkedvelőknek lehetőségük van közelebbről is megfigyelni a madarakat.

– A Kardoskúti Fehér-tó és környéke fokozottan védett, nem látogatható, a madarak nyugalma érdekében. A Kardoskút-Hódmezővásárhely közötti műút mellett lévő két magaslesről azonban szabadon megfigyelhetőek az éjszakázni a tóra behúzó madarak. Novemberben minden szombaton és vasárnap 14.00 órától a nemzeti park szakembere várja a kilátóban a madárlesre érkezőket, akik teleszkópon keresztül is nyomon követhetik a darvakat és nagy lilikeket. Utóbbiak egyébként november második felében érkeznek majd nagyobb számban.

– Bizonyára sokakat érdekel, hogy a vonuló madarak (adott esetben a darvak) hány kilométert képesek megtenni egy nap alatt?

– A madarakra felszerelt műholdas jeladók segítségével ezt figyelemmel tudjuk kísérni. A darvak – ha befejezték a több hetes magyarországi pihenőt és útnak indulnak a Szaharától északra eső tájak felé -, naponta 800-900 kilométert is képesek megtenni.

A fotókat Marik Pál és Széll Antal készítette.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Népszerű

Nappalozó erdei fülesbagoly a Tessedik Sámuel Múzeum melletti nyírfán (Fotó: Babák Zoltán) Nappalozó erdei fülesbagoly a Tessedik Sámuel Múzeum melletti nyírfán (Fotó: Babák Zoltán)

Városlakó erdei fülesbaglyok Szarvason

Zöld zóna

Komplex élőhely-rekonstrukció a Kígyósi-pusztán

Beruházás

Fotó: KMNP Fotó: KMNP

A nemzeti parki területeken is megkezdődött az illegális hulladéklerakók felszámolása

Zöld zóna

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

71 gombafajt sikerült a túra végén azonosítani

Zöld zóna

A rovatot támogatja:

Hirdetés

Archívum

2013. november
h k s c p s v
« okt   dec »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Kategóriák

Friss

Connect