in , ,

„Gyíkok” a Vajdában ☺

„Gyíkok” a Vajdában

Idén is megrendezésre került iskolánkban a gyíkavató, a 9. osztályosok „felavatásának szertartása”. A kis gyíkok rettegett napja október 25-én volt. „Egész napos piszkálódások, szörnyű feladatok várnak ránk” Így gondoltam erre a napra, de kellemesen csalódtam.

Reggel mindenkinek legkésőbb háromnegyed 8-ra a sportcsarnokhoz kellett érnie a végzősök által előre meghatározott öltözetben, ami kukászsákból, cicanadrágból, térdzokniból és strandpapucsból állt. A lányok haja két copfban, a fiúké pedig középen elválasztva és lezselézve kellett hogy legyen. Kezdésként megkaptuk erre a napra a vicces névtáblánkat. Mindenkinek egyesével kellett átvennie, majd a nyakunkba akasztani és egész nap viselni. Arcunkat összefirkálták és a lányok haját összekócolták. Amikor már kellően viccesen néztünk ki, első feladatként megtanultuk, hogyan kell üdvözölni a végzősöket. Ezután az induló szövegét memorizálhattuk, természetesen meneteléssel gyakoroltatták velünk. A csarnok előtt paradicsomléből, fahéjból és sok más összetevőből készült innivalót kellett elfogyasztanunk, majd visszamentünk az iskolába a többi tanítási órára. Iskolatáska helyett szatyor, tolltartó helyett tojástartó volt az aznapi felszerelésünk. Szünetekben az aulában újabb feladatok vártak ránk, de ezeket már az iskola összes tanulója végignézhette. Az évfolyamunkból két-két embernek énekelnie kellett, amíg a többiek táncoltak. Felolvastuk az indulónkat és a végzősöket dicsőítő éneket. A negyedik óra után ismét a sportcsarnokban találtuk magunkat. Az igazi beavatás csak akkor kezdődött. Bemeneteltünk a terembe, köszöntöttük a 12.-esekből álló zsűrit és a kíváncsi közönséget. Bemutattuk zászlónkat, majd kis pihenő után osztályonként a gyíkavatóra begyakorolt táncunkat adtuk elő, amit a végzősök által összevágott zenékre gyakoroltunk be. A műsorok után ügyességi verseny feladatokat oldottunk meg. Az avató végén a zsűri pontozta az aznapi teljesítményünket majd a nyerteseket tortával jutalmazta, amelyen marcipán gyík volt. Bennünket pedig csokival és cukorral jutalmaztak.

Köszönjük az iskola vezetőségének ezt a napot és természetesen a végzős diákoknak az ötletes feladatokat. Ettől a naptól ”hivatalosan” is a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium tanulói lettünk.

Fekete Flóra

9.A

Fél évszázad a kertekben

A PIONEER-ben jártunk