in ,

Adventi koszorú: mire figyeljünk?

Közeledik a karácsony, itt a koszorúkészítés ideje. Csík Judit békésszentandrási virágkötőtől kedden a Körös Művelődési Házban hasznos tanácsokat kaphattunk az adventi koszorú készítésével kapcsolatban.

– Talán nem mindenki tudja, hogy az adventi gyertyák alapszíne a lila és a rózsaszín. A három lila gyertya a bűnbánatot, a negyedik, a rózsaszín pedig Jézus megérkezését jelképezi. Utoljára tehát a rózsaszínt kell meggyújtani – kezdte a tudnivalók felsorolását Csík Judit.

Közben pedig a szatyrokból előkerültek a koszorúalapok, fenyőágak. A szentandrási kertbarát kör asszonyai pedig a virágkötő tanácsai alapján elkezdték díszíteni az adventi koszorúkat. Ez alkalommal ugyanis a kertbarátok hívták meg Csík Juditot, aki ebben az időszakban minden évben gyakran látogat el az óvodásokhoz, iskolásokhoz illetve civil szervezetekhez, hogy az adventi asztaldíszek, kopogtatók készítésének fortélyaira tanítson kicsiket és nagyokat.

– Környezetvédelmi szempontból fontos, hogy minél több természetes anyagot használjunk. Érdemes például már korábban összegyűjteni a fenyőtobozokat, színes faleveleket, illetve az üzletekben is vásárolhatunk illatos szárított fahéjat, csillagánizst és más terméseket. A száraz virágok szintén nagyon jól mutatnak. Nem kell minden évben új koszorúalapot venni, a régit is felújíthatjuk más díszekkel – sorolta Judit a tennivalókat.

Miközben az asszonyok szorgoskodtak, a virágkötő néhány olyan fogásra is felhívta a figyelmet, amelyekkel elkerülhetjük a későbbi kellemetlenségeket. A gyertyákat például sokkal jobb speciális tűvel felszúrni, mert így sokkal stabilabban állnak, mintha csak odaragasztanánk a koszorúalaphoz. Utóbbi esetben ugyanis lefordulhatnak, s ha nem figyelünk oda, akár tüzet is okozhatnak.

Vélemény, hozzászólás?

Gyermeki lelkek kegyelme

Nyílt nap a Vajdában