in , , , ,

Csapadékhiány: vigyázzunk az örökzöldekre!

Hónapok óta nem volt egy kiadós eső vagy hó, így már 50-60 milliméternyi csapadék hiányzik a talajból. Demeter Pétertől, a Tessedik Sámuel Kertbarát Kör szakmai vezetőjétől arra kértünk választ, mit tehetünk kertünk érdekében a csapadékhiányos időszakban.

– Mindenekelőtt az örökzöldekre és a fiatal gyümölcsfákra kell nagyon odafigyelnünk. Ezeket időnként feltétlenül meg kell locsolni. Az örökzöldek lombozata télen is párologtatja a nedvességet, így azt a gyökérzeten keresztül pótolni kell. Ha már vörösödik a levele, akkor komoly vízhiányban szenvedhet – hangsúlyozta Demeter Péter. Hozzátette: a nemrég kiültetett örökzöldek esetében a locsolás mellett az is fontos, hogy ne hagyjuk megfagyni a gyökereket. A fiatal tuják, hamisciprusok gyökérzete ugyanis nagyon közel van a talaj felszínéhez, így egy mínusz 15 fokos hidegnél megfagyhat. Célszerű tehát a töve körül avarral jó vastagon betakarni a talajt.

– Ha még sokáig tart a januári meleg, akkor a gyümölcsfák rügyei megduzzadhatnak. Egyelőre azonban még úgy tűnik, nincs gond. A 10 fokos melegben viszont a különböző kártevők nagyon jól érzik magukat, így tavasszal rügypattanás előtt mindenképpen célszerű lemosó permetezést végezni. Most pedig használjuk ki a jó időt és végezzük el a metszéseket. Az almát, körtét, szőlőt már lehet ilyenkor metszeni, de az őszi- és kajszibarackokkal várjunk a rügypattanásig – hívta fel a figyelmet a tennivalókra Demeter Péter.

Vélemény, hozzászólás?

Termálberuházás – egy hónap múlva hozzák a csöveket

Év embere: még egy szarvasi jelölt