in ,

Akár két és félmilliót is kaphatnak egy új munkahelyért

Dankó Béla

A Nemzeti Foglalkoztatási Alapból idén 13 milliárd forintot különítettek el a mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásainak és munkahelymegtartó törekvéseinek támogatására. A részletekről január 23-án a szarvasi városházán tájékoztatták a térségben működő cégek vezetőit.

A megjelenteket először Lovász György, a megyei munkaügyi központ szarvasi kirendeltségének vezetője, majd Dankó Béla országgyűlési képviselő köszöntötte. A pályázatokkal kapcsolatos tudnivalókat dr. Dérné dr. Tóth Judit, a Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának befektetés-ösztönzési osztályvezetője ismertette. Bevezetőjében leszögezte: tavaly a megyében 107 nyertes pályázat volt, melyek segítségével 428 új munkahelyet sikerült létrehozni.

– A munkahelyteremtő beruházások támogatására pályázó cégeknek minimum 2 fő napi nyolc órában történő foglalkoztatását kell vállalniuk két teljes éven át. A beruházások befejezési határideje 2014. november 30. A vissza nem térítendő támogatás mértéke minden egyes új munkahely után alapesetben 1,5 millió forint. Amennyiben regisztrált álláskeresőt vesznek fel, akkor az összeg 500 ezer forinttal növekszik, bizonyos feltételek mellett pedig ez még tovább emelhető – mondta dr. Dérné dr. Tóth Judit.

Ami Szarvast és környékét illeti, itt maximum 2,5 millió forint támogatást lehet igényelni egy-egy új álláshely után. Ilyen nagy azonban csak akkor lehet az összeg, ha regisztrált álláskereső, roma munkavállalót vesznek fel. Fontos információ, hogy azok a cégek nem pályázhatnak munkahelyteremtő támogatásra, amelyek az elmúlt fél év során csoportos létszámleépítést hajtottak végre.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is lehet pályázni a munkahelyek megőrzésének támogatására. Ezekben az esetekben a munkabér 25-90 százaléka nyerhető el, de a támogatás összege nem lehet nagyobb a kötelező legkisebb munkabér 150 százalékánál. Azok a vállalkozások, amelyek olyan 55 év feletti nőket foglalkoztatnak, akiknek már csak kevés szolgálati idő hiányzik a 40 évhez, szintén pályázhatnak támogatásra. A részletekről a munkaügyi központ kirendeltségén lehet további tájékoztatást kérni.

Vélemény, hozzászólás?

Erzsébet-program: Csabacsűdön segítséget nyújtanak az időseknek a jelentkezéshez

MÉRLEG: Eredményes esztendőt zárt a Geomark Kft.