Connect with us

Békésszentandrás

Idősek és fiatalok együtt készítették a szentandrási grillázst

Sinka Jánosné

Békésszentandráson valaha szinte minden háziasszony tudott grillázst készíteni. Ezt a hagyományt elevenítették fel pénteken a Gondozási Központban, ahol idősek és fiatalok együtt formázták az édes finomságokat.

A munkálatokat a 85 esztendős Sinka Jánosné irányította, aki híresen finom grillázst tud készíteni. Receptje szerint egy bögre cukorhoz legalább egy bögre darált diót kell hozzáadni. Minél több a dió, annál kevésbé lesz kemény a grillázs.

A cukrot egy serpenyőben megolvasztották, belekeverték a diót, majd kihűlés után rögtön nyújtották és formázták. Végül porcukorral habosra vert tojásfehérjével díszítették. Így születtek a pöttyös gombafejek, a díszes szívek és egy szép kosárka is. A műveleteket természetesen az intézmény idős gondozottai is figyelemmel kísérték. A végeredmény mindenkinek ízlett. Dr. Virág Sándornétól, a Gondozási Központ vezetőjétől megtudtuk, hogy a grillázskészítéshez a diót adományként kapták.

Ahogy múlt az idő, egyre újabb és újabb adag grillázsok készültek, s hamar el is fogytak. Közben pedig a körben ülők felelevenítették a régi időket, amikor még minden szentandrási lakodalomban ott díszelgett az asztal közepén a grillázstorta. A faluban jó néhány olyan asszony volt, aki lakodalmakra, névnapokra és más ünnepségekre rendszeresen készített ilyen tortákat. A mostani alkalom bizonyára hozzájárult ahhoz, hogy ez a régi hagyomány ne menjen feledésbe.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Népszerű

Sinka Imre és Benedek Erika felszeli a megszentelt kenyeret (Fotó: Babák Zoltán) Sinka Imre és Benedek Erika felszeli a megszentelt kenyeret (Fotó: Babák Zoltán)

Ünnepi szentmise után rövid megemlékezés az államalapítóra

Közösség

Nagy-Magyarország Fogadó Nagy-Magyarország Fogadó

Nagy–Magyarország Fogadó

Békésszentandrás

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

A hétvégére szólóan is él az átruházott jogával Sinka Imre polgármester

Közérdekű

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Békésszentandrás: éjféltől szigorítás lép életbe

COVID-19

A rovatot támogatja:

Hirdetés

Archívum

2014. február
h k s c p s v
« jan   Már »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728  

Kategóriák

Friss

Connect