Connect with us

Cégmustra

CÉGMUSTRA: A Geomark Kft. erőssége az intenzív kultúrák termesztése

Tóth Imre agrármérnök, a Geomark Kft. ügyvezetője

Az 1993-ban alapított Geomark Kft. az elmúlt két évtized során töretlenül fejlődött. Minden évet nyereséggel zártak, s a haszon jó részét fejlesztésekre fordították.

– Annak idején tulajdonképpen a kényszer ösztönzött bennünket a cégalapításra. A Dózsa Termelőszövetkezet felszámolásával megszűnt a munkahelyünk. Az egykori vezetők, tagok közül hatan összeálltunk és létrehoztunk egy vállalkozást, szinte a semmiből. Se gépünk, se földünk nem volt. Az első időszakban Kardoson kezdtünk el gazdálkodni: béreltünk 1000 hektárnyi földet, s azt bérelt gépekkel műveltük – emlékezett vissza a kezdetekre Tóth Imre agrármérnök, a Geomark Kft. ügyvezetője.

Az első évek nem voltak könnyűek. Fokozatosan bővült a megművelt terület, szaporodtak a gépek, nőtt a raktári kapacitás. A folyamatos fejlesztés eredményeként a Geomark Kft. ma már 2500 hektáron gazdálkodik. A földek kétharmad része Szarvason, a többi Csabacsűd és Kardos határában van. Kardoson még az első években vásároltak egy szárító és raktárüzemet, Szarvason pedig kialakítottak egy géptelepet, amely az évek során egyre korszerűbb gépekkel gazdagodott.

– Erősségünk az intenzív kultúrák termesztése, területeink kétharmadát öntözzük. Saját vízkivételi jogunk is van (az élő Körösből) s vannak olyan területeink, ahol ezt más vállalkozásokkal közösen oldjuk meg. A csatornákat magunk tartjuk rendben, saját gépekkel – mondta az ügyvezető.

Ami a termékpalettát illeti, a Geomark Kft. minden évben 400-500 hektáron hibridkukoricát, 100-120 hektáron pedig korai zöldborsót termeszt. A borsó után másodvetésben csemegekukoricát, vagy zöldbabot vetnek, így ezeken a földeken évente kétszer tudnak betakarítani. Cukorrépát mintegy 60 hektáron, hibrid napraforgót 50 hektáron, őszi káposztarepcét pedig 500 hektáron termesztenek. A kalászosok is jelentős területet, 1000 hektárt foglalnak el. Lucernát szintén termesztenek, 100 hektáron. Emellett gépeik szabad kapacitásának köszönhetően bérművelést is végeznek, mintegy 500 hektárnyi területen. A cég jelenleg 32 embernek ad folyamatos munkát, a címerezésekhez pedig időszakosan is sokakat foglalkoztatnak.

– Az Európai uniós csatlakozás óta a támogatási rendszer kiszámíthatóbb, biztosabb hátteret biztosít a gazdálkodásunkhoz. Büszkén mondhatom, hogy az elmúlt két évtized során nem volt veszteséges évünk. Árbevételünk folyamatosan növekedett, tavaly már elérte az 1,5 milliárd forintot. Fontos dolognak tartom, hogy nekünk egyetlen fillér kintlévőségünk sincs. Köszönhető ez annak, hogy óvatosak vagyunk, soha nem kötünk üzletet ismeretlen, sokat ígérő jelentkezőkkel. Évek óta megbízható, korrekt partnereknek értékesítjük terményeinket – hangsúlyozta Tóth Imre.

Ami a jövőbeni terveket illeti, ezzel kapcsolatban a cégvezető elmondta: egyetlen továbblépési lehetőség a minőség további javítása, a hozamok növelése és az ehhez szükséges új technikák megvásárlása. Tervezik például a műholdas nyomkövetési rendszer bevezetését, ami kezdetben költséges ugyan, de középtávon mindenképpen megtérül.

Népszerű

Nagy Róbert , Lakatos Viktória, Lévai Attila (Fotó: Babák Zoltán) Nagy Róbert , Lakatos Viktória, Lévai Attila (Fotó: Babák Zoltán)

A szeretet arcai versben, prózában és dalban

Színház

Bohóc szórakoztatja a Szarvasi Vízi Színház közönségét (Fotó: Babák Zoltán) Bohóc szórakoztatja a Szarvasi Vízi Színház közönségét (Fotó: Babák Zoltán)

Csodálatos cirkusz

Színház

A szakorvosi rendelők bejárata (Fotó: Babák Zoltán) A szakorvosi rendelők bejárata (Fotó: Babák Zoltán)

Tájékoztató a szakrendelésekről – 2020. május 15.

Egészségügy

Kós Benedek, Nyerges Áron, Nyerges Attila és Opavszky Márk (Fotó: Hegedűs Éva) Kós Benedek, Nyerges Áron, Nyerges Attila és Opavszky Márk (Fotó: Hegedűs Éva)

Nincs megállás a kajakosoknál a koronavírus ellenére sem

Sport

A rovatot támogatja:

Archívum

2014. március
h k s c p s v
« feb   ápr »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Kategóriák

Friss

Hirdetés

Connect