in ,

Előbb a közbiztonságról, aztán a bűzről tárgyaltak Ezüstszőlőben

Közbiztonsági fórumra várták szerda délután Ezüstszőlő lakóit a rendőrkapitányság és a polgárőrség vezetői. Sajnos kevesen jöttek el, pedig fontos dologról, a bűnmegelőzésről volt szó. A fórum után a lakosok egy része még ottmaradt beszélgetni arról a témáról, ami megkeseríti az életüket: a térséget szinte állandóan ellepi a bűz.

A megjelenteket először Dernovics László, a külterület önkormányzati képviselője köszöntötte. Ő volt az, aki kezdeményezte, hogy Középhalmon, Ezüstszőlőben és a Siratói szőlőkben is szervezzenek lakossági fórumot a közbiztonságról. Siratóban ma (tehát csütörtökön) délután öt órakor kezdődik a fórum az idősek klubjában, ahová mindenkit szeretettel várnak.

Tusjak Tamástól, a Szarvasi Polgárőr Egyesület elnökétől sok hasznos gyakorlati tudnivalót hallhattak a résztvevők. Például arról, milyen lakatokat, zárakat, riasztókat használjanak annak érdekében, hogy a betörők minél nehezebben tudjanak bejutni a lakásba. Tusjak Tamás elmondta: a polgárőrség ebben az évben országszerte kiemelt figyelmet fordít a külterületekre.

Oltyán Sándor alezredes, a Szarvasi Rendőrkapitányság vezetője arra hívta a figyelmet, hogy ha bármilyen bűncselekményt észlelnek, vagy annak a gyanúja felmerül, azonnal értesítsék a rendőrséget a 107-es vagy a 112-es telefonszámon. Mint mondta, a külterületen élők hamarosan kihelyezett fogadóórákon is elmondhatják majd panaszaikat a körzeti megbízottnak (Ezüstszőlőben a közösségi ház biztosítja ehhez a helyszínt).

A két és fél órán át tartó fórum keretében mindenki alapos tájékoztatást kapott arról, hogyan előzze meg, hogy bűncselekmény áldozatává váljon. Néhány lakossági kérdés is elhangzott, ezek konkrét bűncselekményeket érintettek, amelyekben már folyik a nyomozás.

A fórum után a külterületi lakosok Dernovics Lászlóval együtt még hosszasan tárgyaltak arról, mit lehetne tenni annak érdekében, hogy megszűnjön a térséget rendszeresen elárasztó bűz. Mint mondták, panaszukkal már felkeresték a polgármesteri hivatalt, a járási hivatalt, s más szerveket is, de ügyükkel sajnos sehol sem foglalkoztak érdemben. Most azt tervezik, hogy lakossági aláírásgyűjtésbe kezdenek a probléma megoldása érdekében.

Vélemény, hozzászólás?

A 2013-as év sportolói: Uhljár Luca aerobicos és Berecz Levente úszó

Testületi döntés: még több idős embertől viszik el ingyen a szemetet