in , , , , ,

Megkérdeztük az utca emberét: mit szól a választási eredményekhez?

Huszárik Mihály

Számítottak-e a Fidesz ilyen nagyarányú győzelmére, s minek tulajdonítják azt? – erre a kérdésre kértünk választ ma délelőtt az utca emberétől. Különböző korú és nemű járókelőket szólítottunk meg. Volt aki fotóval is vállalta véleményét, más viszont csak név nélkül osztotta meg velünk gondolatait.

*

Huszárik Mihály, szarvasi hőközpont- kezelő:

– Nem lepett meg ez a győzelem, benne volt a közhangulatban. Biztos, hogy az elmúlt négy évben sok mindent jól csinált a Fidesz, de van olyan is, amit rosszul. Én úgy értékelem, hogy nem a Fidesz jó ennyire, amennyire ezt a választási eredmények tükrözik, hanem az ellenzék volt katasztrofális. Nem tudtak semmi használhatót felmutatni, ezért döntöttek sokan úgy, hogy maradjon az, ami eddig volt.

Huszárik Mihály
Huszárik Mihály

*

Harminc év körüli szarvasi hölgy, név nélkül:

– Nem ezt az eredményt szerettem volna, de nem lepett meg. A Fidesz az utóbbi egy évben nagyon ráhajtott a választási győzelemre. Ezt a célt szolgálta a rezsicsökkentés és a baloldal stiklijeinek a feltárása. Ráadásul a baloldal nem volt egységes, ez tovább rontotta az esélyeit.

*

Juhász István, csabacsűdi nyugdíjas:

– Várható volt, hogy Orbán csapata megnyeri a választást. Nekem eszembe sem jutott, hogy az ellenzéki oldalon valakinek lenne esélye a győzelemre. A papírforma szerint alakultak a dolgok.

Juhász István
Juhász István

*

Szarvasi nyugdíjas pedagógusnő név nélkül:

– Ami igazán meglepett, az inkább az alacsony részvételi arány. Én legalább 68 százalék körüli részvételre számítottam. Azért vagyok mérges, hogy pont azok nem mentek el választani, akik rossz körülmények között, kevés pénzből élnek és nagy szükségük lenne arra, hogy a sorsuk jobbra forduljon. Sajnos azt kell mondanom, hogy a magyar emberek egy jelentős része közömbös, lusta vagy egyszerűen fél, hogy még azt a kicsit is elveszti, amije van. A közmédián keresztül a Fidesz mondanivalója sokakhoz eljutott, de arra már lusták voltak az emberek, hogy akár az internetről, akár más forrásból jobban utánanézzenek a dolgoknak, meghallgassanak például hozzáértő közgazdászokat. Manipulálhatók az emberek, így sajnos megint ez a veszélyes, egypárti rendszer alakult ki. Az ellenzéki képviselők hiába ülnek a parlamenti padsorokban, a 2/3 mellett nincs beleszólásuk a dolgokba. Félek, hogy a feudális viszonyok felé megyünk.

*

Ladányi Zoltán, szarvasi betanított munkás:

– Erre számítottam, nem lepett meg az eredmény. Szerintem az emberek úgy gondolták, hogy adnak még négy évet ennek a kormánynak, ugyanúgy, ahogy annak idején a baloldalnak is adtak. Megunták azt, hogy négyévente mindig újak jönnek és szétbombázzák az előző kormány által elkezdett dolgokat.

*

Negyven év körüli gyomaendrődi hölgy:

– Az, hogy a Fidesz ilyen arányban tudott győzni, három dolognak köszönhető: az otthon maradóknak, a választási szabályoknak és a közmédia egyoldalú tájékoztatásának. Ráadásul az összes többi média is csak óvatoskodott, valószínűleg féltek a retorzióktól. Nem örülök a nagy többségnek, mert szükség lenne a parlamentben az építő vitákra. Az a legnagyobb baj, hogy az emberek nem látnak az orruknál tovább. Azt hiszik, hogy a rezsicsökkentéssel milyen jót tettek velük, s nem veszik észre, hogy közben a 27 százalékos áfával a másik zsebükből kihúzzák ugyanazt a pénzt. Nem gondolkodnak, csak ikszelnek…

Vélemény, hozzászólás?

Kétharmados vereséget szenvedett a Csabacsűd SE

Önértékelések: megkértük a pártok képviselőit is, hogy értékeljék a szereplésüket