in ,

Húsvét egy erdélyi gyermekotthonban

Pont azon sopánkodtak a szászvárosi gyermekotthon gondozói, hogy az idén nem tudnak semmit adni a gyerekeknek húsvétra, mondta az intézet egyik óvónője ottjártunkkor. A Böjte Csaba testvér gyermekvédelmi hálózatához tartozó Szent Erzsébet Gyermekvédelmi Központban 65 gyerek éli mindennapjait, nem egy közülük óvodáskoruktól kezdve. Az itt lakó árvák és félárvák mellett vannak itt olyanok, akiknek mindkét szülője él, de a körülményeik miatt jobb helyen vannak itt. Talán egy közös van bennük, hogy valamelyik felmenőjük magyar, de azt sem hagyják az utcán, akinek nincs ilyen. A húsvéti szünetben sokuk haza ment, de mintegy húsz közülük ilyenkor is az otthonban maradt.

Az alsóbb osztályokat helyben járják, de 5. évfolyamtól Déván folytatják tanulmányaikat, tudtuk meg a gondozótól. Csaba testvér egészen az egyetemig tudja segíteni a tanulókat. Az egyetemistákat az általa keresett emberek támogatják. Nem mindenki tanul tovább. Sokan az itt felnövő fiatalok közül visszatérnek az atya valamelyik intézményébe, többnyire abba, amelyikbe felnőttek, hogy egy, két, vagy akár több évig segítsenek a gyermekotthonban. Ők úgy gondolják, hogy nagyobb segítség ez, mintha kimennének külföldre dolgozni és pénzt küldenének. De jönnek önkéntesek is. Most is él a szászvárosi otthonban egy fiatalember Békéscsabáról, aki egy magyar gyermekotthonban nőtt fel.

Ottjártunkkor éppen adományokból származó ruhákat válogattak a gondozók és az önkéntesek. Adományok szerencsére azért érkeznek, de szükség is van rájuk, mert ahogy rövid ott tartózkodásunk alatt megbizonyosodhattunk róla, a nyugodtabb lányok mellett a fiúk nem ruhakímélő üzemmódban működnek, de úgy tűnik, a gondozók végtelen türelemmel viseltetnek irántuk. Sajnos a 96 éves Antal atya, aki itt teljesít szolgálatot, eltörte a lábát, de már jobban van, mondta kísérőnk, és már azt tervezi, hogy mit fog a kertben csinálni, ha felépül. Mivel nem tud részt venni a húsvéti ünnep lebonyolításában, Böjte Csabát várták Szászvárosba, hogy helyettesítse. Antal atya három éve, felszentelésének 70. évfordulóján megkapta a legmagasabb magyar állami kitüntetést, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét.

Böjte Csaba alázattal, szolgálatokkal és küzdelmekkel fenntartott Dévai Szent Ferenc Alapítványának keretei között az elmúlt 21 év alatt összesen kb. ötezer, ma mintegy 2300 gyerek ellátását végzik. Olyan gyerekekét, akiknek az élete eleve a sín mellől kezdődik, akiket a sors valamilyen megfontolásból leeresztett kerékkel engedett útjukra. Szerencséjükre vannak még olyan emberek, akik rajta vannak, hogy felpumpálják azt a kereket, sínre tegyék azt az életet.

Máskor mindig kaptak valamit, de az idén csak nem érkezett semmi, amit a gyerekeknek adhattak volna húsvétra, mondta kísérőnk, de ilyen a gondviselés, mosolyodott el, mikor elárultuk, hogy hoztunk két karton csokinyulat.

Vélemény, hozzászólás?

Egyenrangú ellenfélként, de pont nélkül tértek haza férfi kéziseink

Ebben az évben Molnár Ramóna a legkiválóbb