in , ,

Kevés szereplővel sokat mondott a Vertigo Szlovák Színház

Egy asszony visszaemlékezésein keresztül a XX. század első évtizedeibe kalauzolta a nézőket a Vertigo Szlovák Színház szerda esti bemutatója a szarvasi Cervinus Teátrumban.

A „Ha megérett az idő” című darab szlovák nyelvű előadásán Thirring Viola művésznő nem akármilyen asszonyt jelenített meg. A szlovák drámairodalom egyik jelentős alakjának, Jozef Gregor Tajovskynak a feleségét, Hana Gregorovát játszotta. Fiatalkori alakját Dér Denisa jelenítette meg, aki a visszaemlékezések során egy tükör mögül szólalt meg. Hana Gregorová egyébként maga is letette névjegyét a szlovák irodalomban, különösen a nők egyenjogúságáért folytatott harcban.

A Vertigo Szlovák Színház szerény díszletekkel, kevés szereplővel – a két színésznő mellett az orvost alakító Dráfi Mátyást láthattuk –, gazdag mondanivalót vitt a nézők elé. A történet sok mindenről szólt: a család szeretetéről (amely időnként akár „rabszolgává” is teszi az embert), az önmegvalósításról, a szerelemről, az igazságkeresésről, a háború borzalmairól. S arról a hitvallásról (krédó), amelyet a darab során az asszony mindvégig keresett, s végül megtalált: a holnapunkat az határozza meg, ahogyan a mát éljük.

A darabot Stefan Korenci rendezte.

Vélemény, hozzászólás?

Ebben az évben Molnár Ramóna a legkiválóbb

Engedély nélkül horgászott, szabálysértés miatt három napon belül bíróság elé áll