in , , ,

Folyamatosan fejleszti termálprogramját a Barex

Mihály István, dr, Csontos Éva és dr. Pekár Ferenc

Szarvason nem újkeletű a termálvíz energetikai célú hasznosítása. Egy év híján három évtizede, hogy az első kutat fúrták a város külterületén, akkor még a Dózsa TSz. égisze alatt. Amióta van termálvíz kivétel, azóta természetesen van használt termálvíz is, amivel valamit kezdeni kell, miután a hőt kinyerték belőle. Ezt a kezdetektől fogva többnyire hűtőtavakban kezelték, de mióta az Európai Unió egyre nagyobb figyelmet fordít a környezet megóvására, azóta az ilyen jellegű vizek kezelésére hol ésszerű, hol ésszerűtlen törvényeket hoztak.

2010 közepén kezdett a Barex Kft. egy, a használt termálvizek természetközeli kezelésével és továbbhasznosításával kapcsolatos kísérletbe, aminek következtében a használt víz olyan állapotba kerül, hogy az büntetlenül visszaengedhető a természetbe. Ebben partnere volt a Halászati és Öntözési Kutatóintézet, ma NAIK Halászati Kutatóintézet, ami folyamatosan monitorozta a víz minőségét jellemző paramétereket.

Ennek a projektnek a lezárása történt még április végén, amikor a Barex Kft. munkatársai bemutatták a sajtónak a projekt eredményeit. Dr. Csontos Éva ügyvezető köszöntője után Mihály István cégvezető, mint a termálprogram régi ismerője, a projekt előzményeit, dr. Pekár Ferenc szakmai vezető pedig az elvégzett feladatokat ismertette. Jancsóné Kosáros Tünde, a NAIK HAKI tudományos munkatársa a kutatási program eredményeit foglalta össze.

Vélemény, hozzászólás?

Kapunyitogatás Csabacsűdön

Kárpátaljai magyarok tettek állampolgársági esküt Szentandráson