in ,

Kárpátaljai magyarok tettek állampolgársági esküt Szentandráson

Bagi Erika és Vákárová Viktória

12 kárpátaljai magyar tette le pénteken az állampolgársági esküt békésszentandrási Polgármesteri Hivatal nagytermében. Kérelmüket néhány hónapja nyújtották be, amire válaszul Magyarország köztársasági elnöke, Áder János honosítási okiratot adott ki. A magyar állampolgársági törvény értelmében a magyar állampolgárságot akkor szerzik meg, ha esküt tesznek, jelen esetben Békésszentandrás polgármesetere, Sinka Imre előtt.

Az eskütevők Viskről, Husztról és Ungvárról érkeztek. Eddig is magyarok voltak, de mióta az egyszerűsített honosítási eljárásban lehetőség nyílt a magyar állampolgárság felvételére, azóta hivatalos formája is van a magyarságuknak, mondta Sinka Imre polgármester, miután esküjüket vette, majd Bagi Erika anyakönyvvezető köszöntötte őket elsőként magyar állampolgárként. Az ünnepiességet Rába István Wass Albert “Hontalanság hitvallása” című versével emelte. A ceremóniát pezsgős koccintás zárta.

Egyiküket, Vákárová Viktóriát külön csokorral köszöntötte Sinka Imre, mert számára ez a péntek kettős ünnep, ugyanis ő ezen a napon ünnepelte születésnapját is.

Vélemény, hozzászólás?

Folyamatosan fejleszti termálprogramját a Barex

Emlékezés a győzelem napjára